Колико често треба прати јастуке? Стручњаци говоре да су легло бактерија

Г.С.
Колико често треба прати јастуке? Стручњаци говоре да су легло бактерија

Скоро пола популације спава на неопраним јастуцима, што може узроковати здравствене компликације.

Многи се ријетко питају колико је заправо чист јастук на којем спавају, а ријеч је о леглу бактерија које може узроковати здравствене проблеме. Наиме, истраживање је показало да чак 41% популације спава на неопраним јастуцима, што доводи до избијања акни те стварања алергија и иритација респираторног система. Ипак, једноставним прањем све се то може избјећи.

Хигијенска стручњакиња Мери Фудер, познатија као Мадам Свит, открила је колико често треба прати јастуке.

„Зашто ово не переш? Зашто их не ставиш у веш машину? Па, зато сам ја овдје. Ја сам краљица хигијене. И овдје сам да ти кажем када и како треба да переш”, рекла је стручњакиња у видеозапису на Инстаграму. Објаснила је да јастуци задржавају зној, гриње и бактерије, па је њихово прање „готово једнако важно као и прање одјеће”.

„У случају да немате антимикробне навлаке, требали бисте прати јастук свака три мјесеца. Нису сви јастуци исти. Начин на који их переш зависи од тога од чега су направљени”, рекла је Мадам Свит.

Јастуци од меморијске пене или гела нису погодни за веш машину, већ се перу детерџентом или сапуном. Затим, јастуци од перја могу се опрати у веш машини хладном водом, док се полиестерски јастуци могу ставити у веш машину постављену на програм нормалног прања.

Поједини пратиоци су открили да никад нису опрали свој јастук, док су неки објаснили да сушење јастука на сунцу додатно смањује количину бактерија. За висококвалитетне јастуке треба издвојити нешто више, но отпорнији су на прашину и трају дуже. Јастуке израђене од латекса или меморијске пене потребно је мијењати сваке двије или три године, а синтетичке јастуке мораћете да купујете на сваких шест мјесеци до двије године, преноси Ало.

Надам се да је ово оно што сте тражили! Ако имате још неких питања или вам треба додатна помоћ, слободно ми се обратите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана