Може ли сок од парадајза смањити притисак?

ГС
Може ли сок од парадајза смањити притисак?

Конзумирање сока од парадајза свакодневно могло би бити једноставан начин за смањење високог крвног притиска, показују најновија истраживања.

Високи крвни притисак, познат и као хипертензија, стање је у којем срце мора да ради пуно више како би пумпало крв кроз тијело. Ако се не контролише, може довести до озбиљних здравствених проблема попут срчаног и можданог удара.

Процјењује се да отприлике једна од три особе живи с хипертензијом, а многи то ни не знају јер овај проблем често не показује никакве симптоме. Висок крвни притисак може узроковати неколико фактора, а исхрана је један од кључних. Храна с високим уделом соли повећава крвни притисак јер задржава воду у тијелу, али оно што једемо и пијемо такође може имати супротан учинак.

Сок од парадајза – природни савезник против високог притиска

Студија објављена 2019. у часопису Food Science and Nutrition открила је да неслањен сок од парадајза може значајно снизити крвни притисак. Истраживачи из Токија пратили су 481 испитаника који су свакодневно пили овај сок, а резултати су показали да је код оних с повишеним крвним притиском дошло до значајног побољшања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана