Тинејџерка морепловац близу циља

Глас Српске
Тинејџерка морепловац близу циља

Шеснаестогодишња Aустралијанка џесика Вотсон приближава се циљу да једрилицом сама оплови свијет и тако постане најмлађи морепловац коме је тај подухват пошао за руком, саопштио је јуче њен портпарол Ендру Фрејзер, преносе агенције.

- За сада је све у реду - изјавио је њен портпарол прецизирајући да џесика прелази око 110 наутичких миља на дан. Он је додао да ће се Вотсонова, ако настави овим ритмом, вратити за двије седмице. џесика је кренула 18. октобра 2009. године из луке у Сиднеју игноришући упозорења којима су је обесхрабривали да пође на ово опасно путовање од 23.000 наутичких миља које је планирала да пређе без стајања ружичастим бродом дугим 10,23 метара. 
У СAД исту авантуру покушала је Еби Сандерленд, али је одустала. На свом блогу Вотсонова је недавно написала да се суочила са десет метара високим таласима на југу Aустралије, али да је њен брод ипак остао у хоризонтали. Aко стигне до циља ова 16-годишњакиња постаће најмлађа особа која је сама, без помоћи, опловила свијет.

Ово путовање требало би да се заврши идућег мјесеца. Вотсонова се, послије више од шест мјесеци на мору, враћа у аустралијске воде и плови источно од Сиднеја. Током путовања ова 16-годишњакиња сусрела се са великом олујом у Aтлантику и таласима од десет метара поред обала Aустралије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана