Спорносексуалци - наслиједници метросексуалаца

News.com.au
Спорносексуалци - наслиједници метросексуалаца

Новинар који је прије двадесетак година сковао ријеч "метросексуалац", каже да се појавила нова "верзија" опсједнута изгледом и сексом.

Пишући за британски Telegraph, Марк Симпсон наводи да су метросексуалци сада толико заступљени, да је велики број њих "еволуирао у нови тип мушкарца – спорносексуалца" (кованица од ријечи "спорт" и "порно").

Симпсон каже да такви мушкарци желе да буду пожељни због изгледа тијела, а не гардеробе, а свакако не "свог ума".

Давне 1994. Симпсон је написао колумну о будућности мужевности.

"Метросексуалац, мушкарац са високим примањима, живи и ради у граду (јер су тамо најбоље продавнице) је можда и највећа узданица тржишта порошача у деценији", рекао је он својевремено.

Наравно, његова предвиђања била су тачна. Прошле године у Великој Британији мушкарци су на ципеле потрошили више новца, него жене. Више даме нису једине које користе козметику за његу лица и косе, носе парфеме или брину о изгледу.

Спорносексуалци, сматра Симпсон, природни су наслиједници, у друштву које наставља да дестигматизује хомосексуалност.

"Друга генерација метросексуалаца сасвим је усмјерена на себе. Њихова тијела, више него производи које купују, постају најмоћнији аксесоари", пише Симпсон.

"Нови талас додаје 'сексуално' у метросексуалност".

Спорносексуалци се, сматра он, препознају по томе што више времена проводе испред огледала и у купатилу, него с дјевојком, а не стиде се ни да на улицу изађу без мајице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана