Дино Шаран: Млади рокери се морају изборити за своје мјесто

Никола Лугић
Дино Шаран: Млади рокери се морају изборити за своје мјесто

Турнеја сарајевског рок бенда "Лету штуке" је завршена, а за мање од мјесец ови музичари обишли су девет градова широм БиХ. Претпосљедња станица "Штука" била је Бањалука, гдје се на Тргу Крајине, и поред упорне кише која је падала током цијелог концерта, окупио велики број људи.

- Утисци са турнеје су позитивни, организација је била добра, а посјета одлична. Концерт у Бањалуци био је осми на овој турнеји, која је настала у склопу кампање "Буди свој. Не буди матични број!" - рекао је фронтмен "Штука" Дино Шаран.

Према његовим ријечима, неће бити новог спота послије турнеје јер је официјелни видео за ову турнеју већ направљен уз пјесму "Бројеви рачуна".

- Тако се поклопило. Не мислим да ћемо снимати спот на тему ове турнеје јер имамо неке интерне планове. Радимо на новом синглу и на споту за нови сингл који ће изаћи око Нове године. Већ постоји много снимака са турнеје на интернету, па се можда нешто и смонтира од живих наступа. Тај интернет је главни медиј, па ме не би изненадило да се сутра појави видео за који ни не знам - казао је Шаран.

Главни вокал "Штука" нагласио је да су прије имали обичај да одсвирају још необјављене синглове на концертима и тако их представе публици.

- Управо због интернета одустали смо од те идеје. Увијек се нађе неки "добронамјерник" у публици да то сними, онако лоше мобилним телефон и постави на интернет, тако да смо одустали од тога јер нам не иде у прилог. Пут до пакла поплочан је добрим намјерама, могло би се рећи - рекао је Шаран кроз смијех.

Каже да овакву турнеју не би никада били у могућности сами организовати без неке финансијске помоћи и суорганизације.

- У овом случају сарађивали смо са агенцијом "Aquarius Ogilvy". Сама техника много кошта, а ако неко буде желио да нас ангажује да свирамо за неки хуман и користан циљ, сигурно је да ћемо опет пристати - рекао је Шаран.

До ове турнеје није му била позната млада рок сцена у БиХ, али каже да је позитивно изненађен бројем и ентузијазмом младих људи који покушавају опстати у музичким "водама".

- Драго нам је што свирамо послије младих бендова. Сви су добри и драго нам је да постоји нека рок сцена у БиХ. Само у Приједору има 16 младих бендова, за Бањалуку да не говоримо. Сви одлично свирају, а мени је неколико бендова баш запело за уво - истакао је Шаран.

Када се повуче паралела између садашње рок сцене и оне од прије десет година, Шаран тврди да је данас далеко већа борба.

- Углавном су средњовјечни људи остали на рок сцени, међу које и ми спадамо. Има младих људи, али мислим да им се не даје права шанса. То додуше и јесте суштина рока јер лик и дијело се формирају борбом. Нико ти ништа неће џаба дати, поготово у оваквој ситуацији. Сцена постоји, али сви се сами морају изборити за своје мјесто - објаснио је Шаран.

Нови албум бенда "Лету штуке" требало би да изађе у марту идуће године, а рецепт за успјех немају.

- Наш успјех раван је већем неуспјеху, тако да и немамо рецепт за успјех. У принципу је то рад и само рад и никада не одустај - рекао је Шаран.

Открио је да су му битнији наступи пред публиком од рада у студију.

- Све има своје чари. У студију је мирније, атмосфера је интимнија, а живи наступи су круна свега тога и они су некако најбитнији. Остало је све напорно. Живи наступи су база свега и због тога се све и ради - истакао је Шаран.

Важно обавјештење

Предгрупу бенду "Лету штуке" на концерту у Бањалуци бирали су сами грађани у склопу кампање "Буди свој. Не буди матични број!", а највише гласова добио је бенд "Важно обавјештење".

- Један од разлога што смо се пријавили да учествујемо била је прилика да свирамо прије бенда "Лету штуке". То је само по себи велика част. Међутим, када нам се већ пружила прилика, дошли смо на идеју да се покрене кампања и договорили се да у случају побједе новац донирамо за изградњу Омладинског центра "Рекреативо" у Чесми - рекао је гитариста бенда Ђорђе Кнежевић.

Ђани Перван

Неколико ријечи о турнеји рекао је и бубњар бенда "Лету штуке" Ђани Перван.

- Упознали смо много младих људи и нових бендова. Неки од њих свирају ауторске пјесме, неки кавере, а мислим да ће многи од њих за неколико година бити позитивна изненађења. Стварно има добрих и перспективних музичара и аутора, а то су бендови са којима се нисмо прије сусретали - истакао је Перван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана