Црно-бијели осмијех: Ново лице краљице

BBC
Црно-бијели осмијех: Ново лице краљице

Фотограф Дејвид Бејли објавио је 21. априла, на 88. рођендан краљице Елизабете II, њен најновији портрет - црно-бијелу фотографију која приказује краљицу како се, гле чуда, смије.

Краљица Елизабета обиљежава свој прави рођендан сваког 21. априла, иако је званична рођенданска прослава резервисан за другу јунску суботу, која ове године пада 14. јуна.

Сваке године за свој рођендан краљица добија по један портрет, иза којих стоје цијењени савремени умјетници. Осим тих умјетничких дјела, њено лице налази се и на бројним другим сликама, па је тако она особа са највише званичних портрета - закључно са Бејлијевим, има их 134!

Међутим, бројни портрети наилазили су на оштре критике, као што је то са прошлогодишњом сликом Дена Ливелина Хола, када су многи једноставно закључили да краљица нема среће са портретима.

Можда је због тога одлучено да ове године краљица прескочи несрећне сликарске портрете, па је избор пао на фотографа Дејвида Бејлија (76).

"Одувијек сам био велики обожавалац краљице", казао је Бејли за BBC. "Има дивне, пријатне очи са несташним сјајем. Увијек сам волио јаке жене, а она је веома јака."

Он се одлучио за класичан црно-бијели портрет, а многи су се изненадили када су видјели да се краљица на свом рођенданском портрету најзад смије, показујући своју опуштенију страну.

Бејли је познат по фотографијама бројних јавних личности, као што су Мик Џегер, чланови бенда The Beatles, Џони Деп, Џек Николсон, Мајкл Кејн… У другој половини XX века радио је као фотограф за модни часопис Вог, када је фотографисао познате манекенке Наоми Кембел и Кејт Мос.

На његовим портретима и раније су се налазили чланови краљевске породице, попут принцезе Дајане.

Нови портрет краљице Елизабете биће употребљен у оквиру промотивне кампање "Great" која је усмjерена на привлачење туриста из цијелог свијета у Велику Британију. Према процени организације "Visit Britain", краљевска породица је један од најјачих британских магнета за туристе. Сваке године туристи, који у ту земљу долазе првенствено да би обишли знаменитости везане за краљевску породицу, оставе око 500 милиона фунти чисте зараде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана