Берни на разводу зарадио пола милијарде долара

Aгенције
Берни на разводу зарадио пола милијарде долара

Бивша манекенка Славица Радић већ годинама исплаћује новац власнику "формуле 1" Бернију Екслтону, са којим је била у браку 24 године.

Иако се послије развода славног пара у медијима калкулисало о новчаном износу који је Берни исплатио својој бившој супрузи, на видјело су испливала нова документа из којих се види нешто сасвим друго. Суду у Минхену, на којем се против Еклстона води поступак због наводног давања мита, као доказ је поднесена и документација о бракоразводном споразуму. Откривено је да су управо Славица и њене кћери на челу породичне фондације тешке неколико милијарди америчких долара, а која се спомиње у оптужници против Бернија.

Ријеч је о фондацији "Бамбино" из које је Еклстон исплатио милионе долара мита њемачком банкару Герхарду Грибкоњском само да би, тврди се у оптужници, средио да "формула 1" буде продата власнику који ће Бернија задржати на мјесту директора.

Међутим, Берни то пориче иако не демантује да је исплатио милионе. Тврди да је то учинио јер га је банкар уцијенио - пријетио му је да ће пореској управи, ако не добије новац, дати лажиране податке о наводним сумњивим радњама фондације. Тајкун је очекивао дуготрајну истрагу која би му нарушила углед па је, желећи да такву ситуацију скине с врата, дао новац.

Према споразуму са Славицом, од 2009, када су се развели, она је Бернију сваке године преко фондације исплаћивала 100 милиона долара. Док многи милијардери страхују од губитка имовине послије развода, испада да је Берни од изласка из брака само на тај начин зарадио пола милијарде долара. Правни стручњаци са којима је британски "Телеграф" ступио у контакт слажу се да је овакав аранжман доста необичан, али претпостављају да је све изведено како би на што ефикаснији начин биле избјегнуте претјеране пореске обавезе.

Фондација "Бамбино" формално сједиште има у Лихтенштајну, државици коју сматрају пореским рајем. Власници фондације су Славица и њене кћери Тамара и Петра Еклстон. Оне су, наводно, дошле на чело "Бамбина" крајем 90-их, када је Бернијево здравље било јако нарушено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана