Први пут откривена асиметрична атмосфера на некој планети

GS
Foto: X.com

Егзопланета величине Јупитера и са само десетином масе највеће планете Сунчевог система има асиметричну атмосферу, открили су астрономи са Универзитета у Аризони помоћу Свемирског телескопа Џејмс Веб.

Постоји значајна разлика између двије ивице атмосфере на истоку и западу планете, навели су истраживачи у журналу Натуре Astronomy.

"Ово је први пут да је примијећена источно-западна асиметрија на било којој егзопланети и ток она обилази око своје звијезде. Мислим да посматрање свемира из орбите има много предности у односу на посматрање са Земље", рекао је Метју Марфи, главни аутор студије и постдипломац у Опсерваторији Стјуард на Универзитету у Аризони.

Источно-западна асиметрија егзопланете односи се на разлике у атмосферским карактеристикама, као што су температура или својства облака, између источне и западне хемисфере планете.

Одређивање да ли ова асиметрија постоји или не је кључно за разумијевање климе, атмосферске динамике и временских образаца егзопланета - планета које постоје изван нашег соларног система, преноси ЕурекАлерт!

Егзопланета WASP-107b, удаљена 211 свјетлосних година од Земље, плимно је закључана за своју звијезду. То значи да је егзопланета увијек истом страном окренута ка звијезди око које орбитира, на сличан начин на који је Мјесец увек окренут ка Земљи једном страном.

Марфи и његов тим користили су технику трансмисионе спектроскопије са телескопом Џејмс Веб.

Ово је примарни алат који астрономи користе да стекну увид у оно што чини атмосфере других планета, рекао је он.

Телескоп је направио низ снимака док је планета пролазила испред своје матичне звијезде, кодирајући информације о атмосфери планете. Користећи нове технике и незапамћену прецизност телескопа Џејмс Веб, истраживачи су били у стању да одвоје сигнале атмосфере источне и западне стране и добију фокусиранији поглед на специфичне процесе који се дешавају у атмосфери егзопланете.

"Ови снимци нам много говоре о гасовима у атмосфери егзопланете, облацима, структури атмосфере, хемији и како се све мијења када прима различите количине сунчеве свјетлости", рекао је Марфи.

Егзопланета WASP-107b је јединствена по томе што има веома ниску густину и релативно ниску гравитацију, што резултира атмосфером која је више надувана него што би биле атмосфере других егзопланета исте масе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана