Власник билборда наградио младе хакере

Blic.rs
Власник билборда наградио младе хакере

Слободан Петровић, менаџер у фирми ДПЦ, која је власник билборда који су хаковали Иван Петровић (21) и Филип Станисављевић (20), поклонио је у име своје компаније тој двојици младића два вајфај 4G уређаја као знак подршке у даљем раду.

Наиме, Иван и Филип хаковали су прије неколико дана билборд те фирме како би указали на недовољну безбједност система. Истичу да нису чланови ниједне хакерске организације, да акција нема везе с њиховим факултетом и да су ово радили искључиво на сопствену иницијативу у научноистраживачке сврхе.

- Приметили смо да постоји много система који нису довољно добро обезбеђени и одлучили смо да то на овај начин демонстрирамо. Власнике билборда смо обавестили мејлом да имају пропуст и шта би требало да промене. На билборду се смењивала слика „The Pirate Bay" и једна од дефиниција "White-hat hackersa", који су познати као добри момци, а да би све било аутентичније, на екрану је била и игрица коју смо играли телефоном - каже Станисављевић.

Из фирме ДПЦ, која је власник спорног мултивижен екрана, кажу да им није нанијета велика штета.

- До сада нам се ово није дешавало, али ценимо то што су нам момци на симпатичан начин указали на овај велики проблем. Сада је и више него јасно да морамо боље да се заштитимо. У развијеним земљама овакве акције су незамисливе због озбиљних санкција - рекао је менаџер фирме Слободан Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана