Виндоуз 9 у јулу

Aгенције
Виндоуз 9 у јулу

Корисници се нису честито ни навикли на прошлогодишњу верзију Виндоуз 8, а већ су се појавиле гласине о наредној генерацији оперативног система компаније „Мајкрософт". Према неким информацијама, могуће је да ће се нова верзија појавити већ овог љета, јавиле су агенције.

За почетак гласина одговорно је неколико огласа на интернету компаније „Мајкрософт" у којем они траже програмере за „будуће верзије Виндоуза", као и сајтови који тврде да посједују информације о овом програму.

Нико од челника „Мајкрософта" није давао званичне изјаве поводом ових гласина, али су недавно говорили о још већој интерграцији међу уређајима у будућности.

Виндоуз 9 би требало да буде готов у јулу или августу ове године, али питање је када ће постати доступна крајњим корисницима.

Наводно, „Мајкрософт" жели да буде конкурентан с „Епловим" оперативним системом који добија надоградњу једном годишње.

Очекује се да нова верзија донесе бољи преглед "прозора", већу персонализацију уређаја, брже и стабилније апликације, као и повратак "старт" тастера.

Претрага ће бити интегрисана скоро у сваку апликацију, а очекује се и 11. генерација прегледача Интернет експлорер.

Битна ставка је свакако и цијена, па се многи надају да ће је „Мајкрософт" знатно смањити, поготово ако планира да годишње представља нове верзије (тренутна цијена је од 40 до 200 евра).

Виндоуз 9 ће бити оптимизован и за таблете мање од десет инча, пошто тај сегмент тренутно припада Aндроид и иОС уређајима.

Најбитнији сегмент код ових програма постао је број и разноврсност апликација, а пошто се свакодневно њихов број повећава у Виндоуз стору, до појаве нове верзије требало би да се и у овом делу приближе конкуренцији.

Хардверски захтеви рачунара за покретање овог система биће још мањи од садашње верзије, па готово да неће бити разлике између верзија за телефон, таблет и рачунаре.

Управљање покретима

„Мајкрософт" у свом портфолију већ има један уређај којим се управља уз помоћ покрета, то је „кинект" за конзолу "Иксбокс".

На неколико сајтова говори се о имплентирању овог патента у будуће уређаје.

Осим посебног софтвера, потребно је да имају и 3D камере, што не би требало да представља велики проблем, пошто постоје телефони од прије двије године са оваквим спецификацијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана