У априлу стиже кинески оперативни систем

Агенције
У априлу стиже кинески оперативни систем

Кина већ увелико ради на производњи сопстеног оперативног система који би у употреби требало да се нађе у априлу ове године.

Кинеске власти су са компанијом Canonacal склопиле споразум о производњи open source оперативног система кој ће бити прилагођен кинеским корисницима, а према првим информацијама зваће се "Kykin".

Овај Ubuntu оперативни систем је дио кинеског петогодишњег плана којим Кина жели да подстакнесве већи број људи да ради на open source софтверима који дају могућност модификовања интерних радова од стране корисника, а прва верзија програма "Ubuntu Kylin" ће бити намењена за десктоп и лаптоп рачунаре.

Будуће верзије софтвера ће садржати алате помоћу којих ће корисници моћи да користе популарне веб сервисе попут Baidu мапа, Taboo сервиса за куповину, као и верзије канцеларијских програма и алатки које се могу користити директно с Ubuntu главног екрана.

Код програма ће бити направљен у Пекингу у лабораторији компаније Canonocal, као и у неколкокинеских агенција.

Компанија Canonocal л тренуто са кинеским министарством индустрије и информативне технологије ради на верзији "Kylinа" која ће бити функционална на серверима и вебсајтовима, а интернет продавнице и фирме за хостинг имаће могућност да софтвер прилагоде својим потребама.

Овај потез кинеских власти је протумачен намjером да Кина за себе придобије дио IT сектора којиу Кини тренутно користи западни софвер за своје пословање, па се нада да ће се приличан број корисника софтвера опредјелити за нешто што неће морати да плаћа, иако у је у Кини у приличној мјери заступљен пиратски софтвер.

Ubuntu је базиран на оперативном систему Linux и његов развој и коришћење је засновано наотвореном програмском коду који дозвољава његово дијељење и даље коришћење. Овај начин је у потпуној супротности са праксом великх фирми као што су Microsoft и Apple који не дозвољавају приступ језгру рачунара или изворног кода оперативног система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана