Све већи број новинара користи алате вјештачке интелигенције

Срна
Све већи број новинара користи алате вјештачке интелигенције

САРАЈЕВО – Све већи број медијских радника користи алате вјештачке интелигенције у раду, речено је данас на у Сарајеву на конференцији на којој је представљена студија о кориштењу вјештачке интелигенције у медијима у БиХ.

Портпарол ЕУ у БиХ Фердинанд Кениг рекао је да се кориштењем алата вјештачке интелигенције у медијима отварају нове могућности за истраживачко новинарство, приступ информацијама на другим језицима.

Кениг је истакао да потенцијална злоупотреба вјештачке интелигенције генерише нове пријетње, укључујући дезинформације и штетан садржај, са потенцијално штетним ефектима на друштво у цјелини.

"Из тог разлога је неопходно примијенити адекватне мјере заштите од злоупотребе, обезбјеђујући баланс између могућности вјештачке интелигенције и етичких одговорности", рекао је Кениг.

Конференцију је организовала Делегација ЕУ у БиХ, а окупила је стручњаке из области новинарства, вјештачке интелигенције и права из БиХ, земаља региона и ЕУ.

У студији су кроз упитник и интервјуе учествовали новинари и уредници из 47 медијских кућа из седам градова.

Истраживање је показало да скоро двије трећине, 62 одсто испитаних користи неки алат вјештачке интелигенције у свакодневном раду, али и да се суочавају са изазовима када је ријеч о знању за њено ефективно кориштење.

Конференција је била прилика за отварање дијалога о одговорној и етичној примјени вјештачке интелигенције у медијима БиХ али и шире.

Помоћник директора за емитовање у Регулаторној агенцији за комуникације /РАК/ Амела Одобашић рекла је да ова агенција, кроз европску платформу регулаторних тијела која укључује преко 50 регулаторних институција из Европе, прати и активно учествује у разговорима о примјени прописа и улози регулатора у области вјештачке интелигенције.

Према њеним ријечима, регулатори се фокусирају на два аспекта како користити вјештачке интелигенцију за повећање ефикасности регулације и како у будућности надгледати њен развој, а да се при томе не наруше владавина права, људска права и демократија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана