Samsung отпаковао Galaxy S4

Агенције
Samsung отпаковао Galaxy S4

Окршај ускоро почиње, iPhone је сазнао како изгледа његов нови велики противник - Samsung је коначно и званично представио Galaxy S4 на спектаклу "Samsung Unipacked 2013 - Episode 1".

Нова узданица из галаксије корејског гиганта откривена је у пратњи врхунских извођача са Бродвеја у легендарном "Рејдио сити мјузик холу" у Њујорку, а за оне који нису могли да стану у крцату дворану био је организован видео пренос на Тајмс скверу.

Samsung очигледно није желио превелику хардверску или софтверску револуцију, већ је имао намјеру да корисницима пружи савршено утегнути и упаковани "пакет", који покрива различите сфере живота, о чему свједочи и мото нове "звијезде у галаксији" - Животни сапутник.

"За свакога од нас живот је својеврсно путовање. Оно што ми желимо јесте уређај који ће моћи да нас прати на том путовању. Galaxy S4 је животни сапутник који ће унапредити начин на који људи живе свој живот свакога дана", рекао је на презентацији Џеј Кеј Шин, шеф одсјека за мобилне комуникације компаније Samsung.

Телефон ће се појавити у радњама крајем априла и то у понуди 327 оператора из 155 земље свијета, а постојаће два модела - 3G и 4G.

Samsung није уопште желио да ризикује и експериментише са дизајном тако да S4 изгледа скоро потпуно исто као своја старија браћа из Galaxy серије S3 и Note II.

То значи и да од опроштаја од препознатљивог дугмета испод екрана које су неки најављивали нема ништа.

Уређај стиже у двије боје - плавкастој боји "црне измаглице" и боји "бијелог мраза", нешто је тањи и лакши од претходника (7,9мм, 130 грама), али овог пута стиже са раскошнијим и већим екраном - дијагонала је пет инча (тачније 4,99).

У питању је фулл HD Super AMOLED екран са сјајних 441 ппи, који је смjештен у кућиште димензија 136,6мм h 68,9мм, које је за нијансу веће од "тројке".

SGS4 је 4G LTE уређај, који очекивано има подршку за WiFi, Bluetooth, стандардне портове и опције за проширење меморије, а опремљен је са двије камере - на задњој страни је камера од 13 мегапиксела, док ће видео позиве опслуживати нешто скромнија оптика од 2 мегапиксела.

Снагу телефону даје Exynos 5 Octa осмојезгаррни процесор, који је представљен прије два мјесеца на CES-у. У питању је први осмојезгарни процесор за мобилне уређаје који ради тако што по потреби користи две различите групације од по четири језгра - у једној групи је ARM Cortex -А15 задужен за захтевније опреације (уз већу потрошњу), а у другој А7 за стандардан рад и дуже трајање батерије.

Ту су и 2GB RAM-а. Што се простора за податке тиче - постојаће верзије од 16GB, 32GB и 64GB.

Батерија је снажнија него код претходника - 2.600mAh, односно 20 одсто јача него код S3.

Иначе, на презентацији је споменуто и да ће у неким земљама уређај долазити са слабијим процесором - са само четири језгра.

Samsung је осим хардверског унапређења представио и софтверске трикове који дjелују као главни адути у борби са конкуренцијом, па тако уз Андроид 4.2.2 стижу:

  • велики Samsungов "штих" S Health који би требало да постане ваш фитнес гуру. Телефон има педометар, сензоре за температуру и влажност ваздуха, аутоматски детектује услове у којима се крећете и вjежбате, а може да прати и када спавате и колико једете
  • уз све то можете набавити и S Band, који преко Bluetootha шаље податке у ваш џеп, а могуће је повезивање чак и са напреднијим вагама за тjелесну тежину
  • Galaxy 4 захваљујући IR бластеру може да се претвори и у даљински управљач за ТВ уређај
  • софтвер за камеру је додатно побољшан и омогућава велики број узастопних фотографија и аутоматизован избор најбољих (то подразумjева избацивање оних фотографија на којима има нежељених "уљеза" и објеката)
  • ту су и унапређени начини интеракције са телефоном - "лебдећи" AirView наслијеђен од модела Nore II омогућава отварање прозора без додиривања дисплеја, AirGestures има сличну функцију али детектује покрете изнад екрана
  • Samsung се ослања и на технологију која прати покрете лица и очију - презентовано је скроловање докумената, заустављање видеа ако скренете поглед...
  • уграђени акцелерометар и жироскоп омогућавају скроловање и манипулисање документима покретима "из зглоба"
  • уграђен је и симултани преводилац који зна да говори, пише и "слуша" девет језика
  • ту је и S Voice који у маниру Siri чита поруке, подсjетнике...
  • симпатична опција је и групно слушање музике, односно могућност да више људи на једном мjесту бежично повежу своје "четворке" које у том случају постају напредно озвучење које значи да сваки телефон постаје практично један звучник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана