САД: Откључавање телефона је злочин

Агенције
САД: Откључавање телефона је злочин

Амерички правни систем уврстио је откључавање телефона на листу радњи кажњивих законом, са прописаном казном до три године затвора.

Закључани телефони су они које купимо код оператера по нашем избору и можемо да их користимо искључиво са картицом тог оператера. Уколико желимо у такав телефон, без обзира на то да ли припада категорији смартфона или обичних урађаја, да убацимо неку другу картицу морали бисмо да га носимо у сервис на откључавање. У супротном не бисмо могли да користимо ниједну другу картицу.  

Закључавање телефона на једну мрежу примјењује се на готово све уређаје који се могу наћи у понуди оператера: телефоне, паметне уређаје, таблете, модеме за мобилни Интернет, рачунаре, хибридне уређаје и све друге. Такви уређаји у Европи и Америци углавном носе лого оператора који их продаје и он је смјештен изнад дисплеја или на полеђини уређаја.  

Овлашћени сервиси се, углавном не баве оваквим захватима, док се у Америци сада више ниједан сервис неће ни смјети бавити таквим преправкама. Приједлог закона, који је већ прошле године усвојен, и који је имао "временски оквир привикавања корисника на њега" од 90 дана истче 26. јануара и од тог датума почиње да се примјењује.

Закон о забрани откључавања смартфона и таблета на територији Америке дио је анти-хакерског пакета закона позатог под обједињеним именом Digital Millennium Copyright Act (DMCA), који је донијет још у октобру 2012. године. 

Откључваје захтјева измјену софтвера уређаја у мањој или већој мјери, током којег може доћи до његовог оштећења, дјелимичне или потпуне нефункционалности. У зависности од начина на који је телефон закључан зависи и поступак откључавања.

Неки оператери у телефоне убацују комплетно прилагођене меније, који се у потпуности разликују од фабричких, други убацују само поједине апликације, док их неки једноставно закључају само на своју мрежу.  

Најтеже од грешака, које су настајале раније, а могуће су и данас током процеса откључавања, посебно у Simbian систему, јесу закључавање Интернет везе, често испадање из мреже, спонтано ресетовање без посебног разлога, потешкоће током употребе, попут сjецкања и кочења и током најобичнијег кретања кроз меније и многе друге.

Данас се декодирање примjењује успjешније, јер су алати, углавном напреднији и стандаризовани, али се и даље могу појавити неке од горе наведених грешака.

Уколико и ваш телефон има било какву ознаку оператера на кућишту или у менију – будите сигурни у то да користите телефон који је откључан са те мреже. Такође, такви телефони најчешће су увезени нелегалним путем и имају нестандардну гаранцију, која је краћа за годину дана или макар неколико мjесеци, не покрива ствари, које стандардна гаранција обухвата и многе друге којима продавци таквих телефона нелегално прибегавају.

Декодирани тј. откључани телефони су, углавном повољнији од оригиналних и легалним каналима увезених уређаја и не долазе у стандардном паковању. Ти телефони су већ коришћени, макар толико времена, колико процес декодирања и теста након њега трају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана