Рјешење за слабе батерије на смартфону

index.hr
Рјешење за слабе батерије на смартфону

Сви власници смартфона су упознати са овим проблемом - напуните мобилни ујутро а батерија је већ увече потпуно празна.

Претходних година је било потпуно нормално да батерија на мобилном траје и по пар дана али уз сву модерну технологију, како је могуће да су батерије остале запостављене?

Мобилни интернет

Старији модели мобилних су радили на релативно једноставној 2G мрежи и омогућавали су најосновније - SMS поруке и позиве. Али како се информациона технологија убрзано развијала, корисници су захтjевали више од својих уређаја. Један од највећих захтjева је био интернет - ушавши на мала врата почетком 21. вијека у облику WAP-а (интернет за мобилне уређаје). Међутим, WAP је био прилично једноставан јер су се странице већином састојале од црно-бијелог текста. Међутим, данашњи мобилни интернет је практично једнак ономе на рачунарима што значи процесуирање велике количине информација на уређају који и даље мора да стане у сваки џеп.

Колико је то заправо енергије, открила је др Анхела Никоара из истраживачког центра Дојче Телекома. Наиме, откривено је да интернет странице прилагођене за мобилне уређаје троше око 11 џула енергије, док "праве" и до три пута више. Тако Apple.com троши 34 џула а популарна Википедија га прати у стопу са 31. Али, ове бројке су добијене само одласком на наведену страницу без да смо на њој ишта "кликнули", што додатно оптерећује батерију и троши енергију. Доминација touchscreenа

Чак и начин функционисања мобилне мреже има велики утицај. Када се појавила 3G мрежа, произвођачи су користили стандардизована појачала дизајнирана негде 1930-их, због строгих захтjева мобилних мрежа. Односно, за сваки ват пренесеног радио сигнала, потребан је још један ват само како би загријао мобилни уређај, омогућавајући му преношење тог сигнала.

Данашња доминација мобилних телефона са touchscreenом је такође утицала на трајање батерије, обзиром на то да се произвођачи такмиче ко ће направити већи, сјајнији и ставити више пиксела у екран - то додатно оптерећује батерију. Али и сама технологија функционисања батерија помало стагнира. Увођењем литијум јонских батерија 1990-их догодила се права револуција, али након тога, није откривена ни једна нова и битно побољшана технологија.

Што је WYSIPS?

Ипак, постоје алтернативе које би могле продужити век трајања батерије. Неки су нагађали да ће то бити соларна енергија али убрзо се због очитих разлога показала непрактичном, тако да су соларни пуњачи постали начин допуњавања батерије у нужди.

Најновије соларно рjешење се зове WYSIPS (What You See is the Photovoltaic Surgace), односно оно што видите је фотоволтажна површина. Власник младе компаније Францис Робцис тврди како је име шала, обзриом на то да се технологија заправо не види. О чему се ради?

"Модерни смартфон најчешће лежи на столу и екран је увијек видљив. Наш производ у екрану има минијатурне силиконске траке (невидљиве људском оку) које га пуне док је мобилни у стању чекања. Екран је и даље видљив и нормално се користи а touchscreen не представља проблем", увјерен је Робцис.

У потрази за коначном солуцијом

Посљедњи пројекат долази од бившег Интеловог сарадника, Џошуа Смита. Његову замисао већ су прихватили Google и Интел а своди се на пуњење батерије помоћу радио таласа.

"Просjечни телевизијски торањ може да произведе мегават енергије коју шири чак 30 километара далеко. Наравно, већина се изгуби због удаљености али и даље је довољно да пуни батерију мобилног, поготово преко ноћи када не можемо да користимо соларну енергију" каже Смит. "Још увијек нисмо нашли ону коначну солуцију која ће заменити утичницу, али се надам да ће свакодневно пуњење мобилног ускоро бити ствар прошлости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана