PS4: Како против паметних телефона?

Агенције
PS4: Како против паметних телефона?

Компанија Sony представиће 20. фебруара у Њујорку свој нови производ - PlayStation 4. За разлику од ранијих година, Sony се овога пута налази пред највећим изазовом – најездом паметних телефона и таблета.

Када се у сриједу у дворани „Hammerstein" окупи скоро три хиљаде знатижељника, њихове очи сигурно ће бити упрте у нову генерацију популарне конзоле. Међутим, Sony још увијек није сигуран да ли ће PlayStation 4 изазвати очекивану помаму широм свијета.

С једне стране, главни конкурент Microsoft убрзано ради на својој новој верзији конзоле Xbox 360 која ће током лета бити представљена у Лос Анђелесу. Xbox већ има изграђену армију фанова чији број из дана у дан расте. Али ни то није највећи проблем са којим се суочава Sony.

Много већа „опасност" вреба од смартфона, такозваних паметних телефона, као и таблета, чија продаја посљедњих година бјележи непрекидан раст, преноси британски „Гуардиан".

Захваљујући новој генерацији телефона и рачунара, многи су се навикли на бесплатне игрице које могу да играју било гдје. То свакако не представља добру вијест за Sony, поготово ако се узме у обзир не баш приступачна цијена видео игара намењих PS конзоли.

„Зашто бих желио још једну дрндаву црну кутију због које морам да сједим пред телевизором, када имам телефон или таблет са којим могу да постигнем скоро све што конзола за игре може", тврди Оскар Кларк, аналитичар у области видео игара.

Промјене на тржишту погодиле су и област телевизора који више не држе примат као најважнији екран у домаћинству. Осим тога, продаја дискова са видео играма биљежи знатан пад. Према подацима групе NDP задужене за анализу америчког тржишта, продаја дискова са игрицама опала је за двадесет два посто током 2012. године, док је продаја конзола прошле године пала за чак тридесет седам посто.

Међутим, и Sony има неколико асова у рукаву. Премда се детаљи о PlayStation 4 чувају у тајности до 20. фебруара, већ се зна да ће PS4 бити интегрисан са Xperia телефонима, баш као што ће и Microsoft слиједећи Xbox повезати са Windoes 8 телефонима и рачунарима.

Ово је само једна у низу новина које Sony уводи у свој свијет, након развијања cloud технологије прилагођене гејмерима. Уз бројне друге додатке, коначно ће и видео игре моћи да се креативно такмиче са осталим медијима, сматра Кларк.

„Очекује нас вjероватно највећа промjена у гејминг сфери коју ћемо видjети", тврди он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана