Пентагонова камера која види све

Агенције
Пентагонова камера која види све

Шта добијате када 365 телефонских камера од 5 MP спојите у јединствени мозаик и додате још неколико супер-тајних додатака? Добијате камеру Agrus-IS од које не можете да се сакријете.

Agrus-IS (Aytonomus Real-Time Ground Ubiquitous Surveillance System) је камера коју потписује Пентаговона агенција за развој нових технологија (DARPA). Ова моћна справица може да се похвали са невjероватном резолуцијом од 1.8 гигапиксела!

Било је потребно тридесет мjесеци рада и нешто више од 18.5 милиона долара да Agrus-IS постане реалност. Сада ова камера може да усними у једном потезу површину од чак двадесет пет квадратних миља, укључујући веома ситне детаље, и то са висине од шест километара, пише сајт PetaPixel.

Примjера ради, са те висине камера може сасвим пристојно да усними и објекте величине свега петнаестак центиметара, уз то свакодневно чувајући и обрађујући прикупљене податке.

Податак да је могуће да у сваком тренутку изнад нас може летjети једно овакво свемоћно око које снима и биљежи све, не дјелује нимало безазлено. Ипак, биће несумњиво занимљиво пратити како ће се овакав скок у развоју камера временом прилагођавати "обичним смртницима" и потрошачком друштву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана