Нови Нокијин Windows phone имаће камеру од 41 Мегапиксела

Агенције
Нови Нокијин Windows phone имаће камеру од 41 Мегапиксела

Компанија „Нокија" је мало поправила утисак на тржишту посљедњим „лумија" моделима, од којих се најбоље показао 920. У намјери да наставе у добром свјетлу, планирају да ускоро представе нови Виндоуз фон који ће имати камеру од невјероватних 41 мегапиксела.

Први модел са оваквом камером, „нокија пјур вју 808", који ради на оперативном систему Симбијан, појавио се средином прошле године. Сада фински произвођач планира да ту технологију пребаци на линију „лумија", односно Виндоуз телефоне.  

Постоји могућност да овај модел кодног имена ЕОС буде представљен већ крајем фебруара на Сајму мобилне технологије у Барселони.  

Ова камера важи за једну од најбољих, а свакако има највише мегапиксела када су мобилни телефони у питању. Иако ће се тај сензор наћи и у новом Виндоуз фону, треба напоменути неке од карактеристика које се могу видјети на моделу 808, који је узгред посљедњи Симбијан.  

Камера је са задње стране, налази се тачно на средини и већа је од свих досадашњих које се могу видјети код паметних телефона. Врло је могуће да ће софтвер доживјети нека унапређења, али је и код модела 808 он довољно јак и пун разних подешавања како би се максимално искористила јачина камере.  

Слике су наравно одличног квалитета, чак и код већег зумирања. У основном подешавању прави фотографије од укупно осам милиона пиксела, односно резолуција од 7152 х 5368 пиксела, што неки полупрофи фотоапарати не могу да достигну. Како би то постигли, „Нокија" је представила посебну технологију сабијања пиксела.  

Осим тога, камера може да снима у fullHD резолуцији, односно 1920 x 1080 пиксела, али према стручњацима најбоље видео снимке прави у резолуцији 720p. Сви снимци су 30 фрејмова по секунди.  

Неки аналитичари сматрају да ће ово бити још један одличан пословни потез финског произвођача и да је потребно да један значајно унапређени модел настави низ након „лумије 920". Ипак нико се из „Нокије" још увијек није званично огласио и потврдио овај модел, као ни када би могао да се појави на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана