Nokia Lumia 920

Агенције
Nokia Lumia 920

Иако је Lumia 920 није прва Windows Phone Nokia, у великој мјери се ради о првом правом тесту за Нокијину намјеру да опстане и остане релевантна. Lumia 920 први је модел из врха понуде са новом верзијом Windows Phoneа, без које Nokia није могла у вишејезгарни HD маинстреам.

Тај маинстреам односи се и на Србију, на чије тржише Lumia 920 стиже заједно са нешто јефтинијом и спецификацијама скромнијом Лумиом 820. Имали смо прилику да је накратко пробамо прије премијере, а детаљније утиске о овој справи моћи ћете да прочитате наредних дана.

Nokia је добро одлучила да не одустане од концепта који је донио сада већ историјски N9, па Lumia 920 недвосмислено дели тај ДНК. Ради се о врхунски квалитетном, поликарбонатном са кућишту каратеристичног дизајна и заобљеној површини екрана од Gorilla 2 стакла. Lumia 920 је сходно традицији доступна у више боја, имали смо прилику да се дружимо са црним моделом.

Новости је ипак довољно. Прије свега, Windows Phone 8 са којим се Lumia 920 испоручује омогућио је подршку за вишејезгарне процесоре и екране виших резолуција. Nokia је са друге стране покушала да искористи свој PureView бренд који је прије Lumie 920 био синоним за камеру великих способности за своје габарите, и испоручи сензор од око 9 мегапиксела уз тврдње да се ради о технологији која пружа стабилизацију слике и добре резултате у ситуацијама са мање освjетљења.

Није потребно дуго да се уочи да двојезгарни Qualcomm Snapdragon S4 на 1,5ГХз и Windows Phone 8 функционишу одлично. Перформансе система и уграђених апликација једном ријечју су сјајне. Наравно, времена је било таман толико за загребемо повшину освеженог Windows Phone екосистема, детаљнији поглед на Windows Phone 8 на Лумији 920, па и на доступне апликације и сервисе читајте ускоро.

За разлику од Lumia 900 и 800, Nokia је у 920 уградила IPS екран са, који и даље носи "ClearBlack" ознаку, што ће рећи да је Nokia учинила додатну магију како би црна боја била што интензивнија. То је донекле тачно, црна боја на Лумијином екрану је нешто боља него што је то случај са другим IPS екранима, но ипак се примећује да се ради о LCD-у. Иначе, интензитет боја и освjетљење су одлични, резолуција од 768x1280 пиксела на 4,5 инча значи изузетну оштрину слике. Руковање у рукавицама нисмо пробали овај пут, што не значи да нећемо.

Пар снимака, колико смо успjели да направимо показују да камера на Лумији 920 заиста "пушта" више свjетла од конкуренције, што значи битно бољи резултат у условима слабијег освjетљења. Ипак, за детаљан тест нове PureView камере потребно је више времена, које планирамо да искористимо на најбољи начин.

Као што је поменуто, Lumia 920 изузетно је квалитетан, али у исто вријеме прилично тежак и велики уређај. Маса од 185 грама и дебљина од преко 10 милиметара на најдебљем дијелу скрећу пажњу на себе при првом контакту, но остаје да проведемо мало више времена са уређајем и видимо да ли је то и колики проблем.

За било какве закључке је рано, но оно што се након краћег времена проведеног са новом Лумиом може рећи је да се ради о веома квалиетно израђеном уређају са одличним екраном, добрим перформансама и камером која је свакако другачија и коју ће бити занимљиво пробати. Windows Phone 8 такође је прича за себе, а остаје да видимо како је Nokia покушала да подигне вредност Lumia уређајима својим софверским додацима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана