Највећи сајбер-напад успорио интернет

BBC
Највећи сајбер-напад успорио интернет

Интернет је у цијелом свијету данас био нешто спорији него иначе због, како стручњаци објашњавају, "највећег сајбер-напада у историји."

Последњи у низу сајбер-напада погодио је бројне сервисе као што је нпр. Netflix, а стручњаци страхују да би на удару могли да се нађу и бројни банковни налози као и e-mail сервери.

Тренутно пет компанија из различитих европских земаља истражује напад, па тако почињу да се назиру и први позадински сукоби који се крију иза окршаја.

Како пише BBC, непрофитна организација Spamhaus, са седиштем у Лондону и Женеви, помагала је e-mail провајдерима да заштите своје кориснике од спамова и осталих порука са небезбjедних садржајем. На њиховој листи нашла се и холандска компанија за хостовање Cyberbunker.

Управо је Cyberbunke компанија на коју се сумња да стоји иза напада. Свен Олаф Камфуис, који за себе тврди да је представник Cyberbunkerа, саопштио је да Spamhaus злоупотребљава своју позицију, те да не би требало таква организација да одлучује о томе какав ће садржај допрети до корисника.

Као одговор на ову оптужбу из Spamhausа тврде да је управо Cyberbunker у сарадњи са криминалним хакерима из источне Европе и Русије, организовао напад који је данас, бар на кратко, успорио интернет широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана