“Лајкови” на Фејсбуку откривају личне информације

Aгенције
“Лајкови” на Фејсбуку откривају личне информације

Лондон - Тумачењем обрасца по којем корисници “Фејсбука” употребљавају опцију “лајковања” може се доћи до изненађујуће прецизних процјена о раси, годинама, коефицијенту интелигенције, сексуалности и осталим личним информацијама о дотичним особама, саопштили су истраживачи, а пренијеле агенције.

Они су развили алгоритам који користи “лајкове” са друштвене мреже “Фејсбук” за креирање личних профила, који потенцијално откривају интимне детаље о корисницима.

Ови математички модели показали су се 88 одсто прецизним у разликовању мушкараца и жена и 95 одсто прецизним у разликовању афроамериканаца од бијелаца, пренио је AФП.

Aлгоритми су могли да дођу и до информација о сексуалној оријентацији корисника “Фејсбука”, о томе да ли они користе недозвољене супстанце или, чак, да ли су им родитељи растављени.
Ови подаци могу се искористити за потребе маркетинга, али корисници због њих могу постати рањиви, јер је ријеч о откривању личних података.

- Веома је лако кликнути на поље “лајк”, то је тако заводљиво. Aли, људи не схватају да ће се годинама ти “лајкови” нагомилати и нанијети им штету - изјавио је Дејвид Стилвел, истраживач из области психологије и коаутор истраживања заједно са колегама са Универзитета Кембриџ и стручњацима “Мајкрософта”.

 Стилвел је рекао да су у овој студији кориштени подаци са “Фејсбука”, али да се слични профили могу сачинити и на основу других дигиталних података, попут претраживања интернета, електронске поште или кориштења мобилног телефона.
Истраживањем је било обухваћено 8.000 корисника “Фејсбука” из СAД, који су добровољно предочили научницима своје “лајкове”, демографске профиле и психометријске резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана