Kако NASA спрема телефоне за свемир?

Агенције
Kако NASA спрема телефоне за свемир?

NASA користи смартфоне у свемиру већ неколико година. Међутим, није могуће узети било који телефон и само га послати са астронаутима у свемир. Баш као и са сваким другим објектом који напушта Земљину атмосферу морате бити јако пажљиви.

NASA је открила процес који користи за спремање телефона за пут у свемир.

С обзиром на то да инжењери морају да модификују и телефон изнутра како би га спремили за пут у свемир, најрадије се одлучују за Nexus S због могућност да га лако отворе пошто има само 6 шрафова.

Након отварања телефон се модификује за рад са АА батеријама пошто оне „љепше пропадају", судећи по вођи пројекта Марку Мисајеру.

У најгорем случају, уколико дође до експлозије или паљења батерија, АА батерије само испуштају течност – а њу је много лакше локализовати.

Телефони такође добијају апликацију под називом Sensor Data Logger која прати перформансе телефона у микрогравитацији. Ову апликацију могуће је.

Сви рачунари унутар међународне свемирске станице су ThinkPad Т61 лаптопови са Windows XP Service Pakom 3, а ова конфигурација се традиционално не слаже добро са Nexusом S. Међутим, NASA-ини инжењери успjели су да премосте и тај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана