Играјте видео игре - здраво је!

Агенције
Играјте видео игре - здраво је!

Видео игре, на које се често упире прстом због насиља и стварања зависности, могу да имају и позитивно дејство по здравље, образовање и друге друштвене компоненте, преносе агенције.

Ово су оцијенили истраживачи и они који их израђују, притом наглашавајући да видео игре могу да помогну дјеци да развију добре прехрамбене навике, најстаријима да одржавају у форми своје мождане капацитете, али и да створе свијест о сиромаштву и климатским промјенама.

За већину Aмериканаца, међутим, постоји, прије свега, директна веза између видео игара и насиља, показала је недавна анкета истраживачке фирме Харисс.

Џејсон Aлер са Универзитета Сјеверне Каролине, међутим, сматра да играње видео игара може позитивно да утиче, прије свега, на психолошке функције, да се старије особе које их играју боље психолошки осјећају од оних који их не играју.

Aлер је казао да видео игре имају лошу “репутацију”, јер се често претјерано играју, али је њихово оптуживање за проблеме у друштву “упрошћавање” ситуације.

Он је истакао и да би било лицемјерно негирати могуће негативне ефекте, али да не постоји никакав доказ да играње игара гдје је присутна агресија доводи до тога да играч постане агресиван.

Данас постоји и велики број едукативних видео игара као што су оне које подстичу дјецу на веће конзумирање воћа и поврћа.
Стручњаци чак сматрају да игре у којима се гађа одређена мета побољшавају способност концентрације на скривену мету.

Aли, игре, како је установила група научника из дјечије болнице у Бостону чије је истраживање објављено листу AП у којима се гађају непријатељски свемирски бродови, а избјегавају пријатељски, могу да помогну агресивној дјеци да контролишу своје емоције, јер треба остати миран да би се пуцало у праву мету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана