Хакери награђени за напад на билборд

Aгенције
Хакери награђени за напад на билборд

Осам сати је било потребно студентима Рачунарског факултета Ивану Петровићу (21) и Филипу Станисављевићу (20) да хакују билборд у центру Београда и тиме укажу на његову небезбједност, пренијеле су агенције.

Иван и Филип кажу да планирају ову акцију да предложе као семинарски рад, као и да су се до сада сличним активностима бавили само у „кућној радиности".

Покушавали смо да нађемо системе који имају неку "рупу" и закључили смо да постоји много оних који су забрињавајуће небезбједни.

- Послали смо мејл компанији која држи билборд које пропусте имају и на који начин смо ми све ово урадили. Нисмо хтели другима да објашњавамо техничке детаље, док се "рупа" не затвори - прича Филип.

Из фирме ДПЦ, која је власник овог билборда, кажу да им се ово до сада није дешавало и да сада знају шта би требало да промјене.

- Ми смо раније указивали на могућ проблем због недовољне сигурности система, међутим, није се реаговало. У технолошки развијеним земљама се о овако нечему и не помишља због строгих санкција. Све нам указује на то да би требало више да се заштитимо, као и да закони морају што пре да се промене-  каже менаџер фирме Слободан Петровић који је момцима, у име фирме, уручио поклоне.

- Добили су два ајпеда, тако да могу са било ког места да проверавају рад других уређаја - додао је он.

Билборд је хакован 8. марта на 22 минута.

У том периоду на лед екрану су се смјењивале слике „Тхе Пирате Баy" и једна од дефиниција "Њхите-хат хацкерс", а у једном тренутку се на екрану видјела и игрица.

- Овим смо хтели да покажемо да нисмо имали намеру да уништимо билборд, већ да укажемо на небезбедност, а игрица, коју смо играли телефоном, требало је да буде главни доказ уласка у систем. Нисмо чланови ниједне хакерске организације и ово смо урадили искључиво у научноистраживачке сврхе без знања факултета. Од колега са факултета чули смо само позитивне реакције, а од професора ће бити довољно ако нас не избаце са факултета - с осмехом каже Иван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана