Хакери кинеске војске нападају САД?

Танјуг
Хакери кинеске војске нападају САД?

Упркос негирањима кинеске владе, вјерује се да тајна кинеска војна јединица стоји иза серије хакерских напада на установе и фирме у САД, саопштила је америчка компанија за безбједност компјутера.

У извјештају фирме „Mandiant" наводи се да је Јединица 61398 Народне ослободилачке армије, стационирана у Шангају, највјероватније покретачка снага за хакерске упаде. „Mandiant" је саопштио да вjерује да је та јединица извела успjешне нападе на велики број привредних фирми.

„Природа рада 'Јединице 61398' сматра се у Кини за државну тајну. Ипак, ми вjерујемо да је она ангажована у штетним ‘операцијама у компјутерским мрежама’", навела је фирма у извjештају објављеном у 18. фебруара у САД.

„Вријеме је да се призна да је опасност поријеклом из Кине и ми желимо да одрадимо свој дио како би наоружали и припремили безбједносне професионалце да се ефикасно носе с пријетњом", каже се у извјештају.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је 19. фебруара да се њихова влада одлучно супроставља хакерисању додајући да сумња у податке који су наведени у извјештају америчке фирме.

„Хакерски напади су транснационални и анонимни по природи. Одређивање поријекла напада је крајње тешко. Ми не знамо како подаци из такозваног извјештаја могу да буду тачни", рекао је представник министарства Хонг Леи.

„Произвољно критиковање базирано на рудиментарним подацима је неодговорно, непрофесионално и не помаже рјешавању проблема", рекао је он.

Хонг је цитирао и кинеску студију која укаузује да Сједињене Државе стоје иза хакерских напада у Кини. „Од поменутих хакерских напада на интернету, напади који су предузети из Сједињених Држава су на првом мјесту", навео је Хонг.

Јединица 61398 смјештена је у новом дијелу Шангаја, Пудонгу, који представља финансијски и банкарски центара и у коме ради можда на хиљаде људи који перфектно говоре енглески и стручњаци су за компјутерске програме и рад на мрежама, наводи се у извјештају.

Та компанија тврди да је кинеска јединица украла „стотине терабајта података са компјутера најмање 141 организација различитих индустрија од почетка 2006".

Већина жртава је из Сједињених Држава, а мањи број је у Канади и Британији. Украдене информације се крећу од детаља спајања и куповине фирми до имејл адреса руководилаца компанија, каже се у извјештају.

Кинеска влада је дослиједно до сада негирала да је умјешана у такве активности. Амерички стручњаци, међутим, не вјерују у те демантије.

Хакери из Кине су и раније били повезивани са нападима на компаније које раде за америчку војску, као што је Lockheed Martin, или фирме Google и Coca Cola. Било је извjештаја и да су кинески хакери покушали да се убаце у компјутете Пентагона и чланова америчког Конгреса.

Министарства одбране Кине су почетком мjесеца одлучно одбацила оптужбе о хакерима повезаним с државним установама.

Кинески медији су тим поводом оптужили САД да распирују „страх од Кине" из властитих интереса, наводећи да се оне позивају на заштиту националне безбjедности као оправдања за протекционизам у трговини и увођењу трговинских санкција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана