„Гугл” нуди више од три милиона долара оном ко “провали” његов оперативни систем

Aгенције
„Гугл” нуди више од три милиона долара оном ко “провали” његов оперативни систем

Компанија “Гугл” је толико сигуран у безбједност свог оперативног система “Хром” да је понудила награду од преко три милиона долара ономе ко успије да га “провали”. Најбољи хакери на свијету окупиће се на овогодишњем такмичењу Пониум (Pwinum) и покушати да освоје 3,14159 милиона долара, цифру која алудира на ирационални број Пи.

Самопоуздање технолошког гиганта је очигледно нарасло. Претходно је за исто достигнуће на свом “Хром” браузеру нудио награду од једног, а нешто касније од два милиона долара.  

Да би се хакерски подухват рачунао као успjешан, мора да буде остварен преко веб страница на основном моделу рачунара Samsung 550 chromebook, преко бежичног интернета. Успjешан исход би, притом, највjероватније изгледао тако да неколико хакера угрозе систем истовремено, при чему би свако зарадио око 100.000 долара.

“По нашем мишљењу, већа награда је сразмjерана додатном изазову који поставља безбjедносна заштита оперативног система Хром ОС”, тврди Крис Еванс, који је за “Гугл”развио Гугл Хром.

“Гуглова” претходна надметања - ScanSecWest 2012 и Hichk in the Box - била су усресређена на хакерисање “Хром” браузера, али не и оперативног система Хром ОС.

Такмичење Пониум је лансирано прошле године, као алтернатива такмичењу Pwn2Own, након што је ово потоње привремено измjенило своја правила, у том смислу да најуспjешнији хакери не морају да покажу своје методе. Ова измjена је, притом, добро дошла онима који су своје тајне спремни да продају само оном ко им највише понуди.

Тинејџер освојио два пута по 60.000 долара

Пониум, пак, од такмичара не захтjева да откривају свој прави идентитет, па је тако на оба досадашња такмичења суму од по 60.000 долара освојио тинејџер познат само по надимку Пинки Пај (име лика из цртане серије “Мој мали пони”).

“Гугл” тврди да је Хром ОС најсигурнији постојећи оперативни систем, али његов удио на тржишту је за сад толико мали да се још увијек није суочио са правим тестом у реалном свијету.

У прилог овој тврдњи, међутим, говори и чињеница да је на Pwn2Own награда за хакерисање Хром браузера износила 100.000 долара, док су награде за Фајерфокс и Сафари биле само 60.000 и 65.000 долара, као и то да “Гугл” још никад није хакерима исплатио пуну награду обећану за Хром браузер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана