Google плаћа одштету од 7 милиона долара

Guardian.co.uk
Google плаћа одштету од 7 милиона долара

Власти више од 30 америчких држава оптужило је Google да је користио своја Street view возила како би неовлашћено прикупљао податке са незаштићених бежичних мрежа, епилог спора ће највjероватније бити финансијска нагодба.

На оптужбе да је неовлашћено прикупљоа податке Google је одговорио оправдањем да је у питању грешка и да подаци никада нису коришћени у било које сврхе, али ће се ипак пристати пристати да плати 7 милиона долара због овог свог поступка.

Споразум о обештећењу је врло близу финализације и највјероватније ће бити објављен слиједеће седмице, а износ који ће Google платити представља само дијелић прошлогодишњег прихода који се процјењује на 50 милијарди долара, пише "Гардијан".

Године 2010. је покренута истрага у више држава, након што је у јавност стигла информација да је Google својим возилима на улицама неовлашћено прикупљао податке са назаштићених бежичних интернет мрежа, што је за власти ових држава било "врло узнемиравајуће".

Из Googleа о пеговорима нису хтјели ништа да саопште, а инцидент са прикупљањем података у Америци је покренуо и истрагу у најмање 12 држава у свијету. Девет држава је закључило да је Google прекршио њихов Закон о приватности.

Повјереник канцеларије за заштиту података Велике Бритање рекао је да Google још увијек посједује неке од података који су неовлашћено прикупљени њиховим возилимана улици, а ова открића су подстакла француске власти да од Googleа затраже да им преда прикупљене податке за које је информатички гигант тврдио да их је обрисао 2010. године.

Руководство Googleа је саоопштило да су подаци прикупљени грешком и да никада нису употребљени у било какве сврхе, а Федерална америчка комисија која је спровела истрагу која је трајала 17 мјесеци, саопштила је да Google није прекршио амерички закон, али да је ометао њихову истрагу.

Подаци о којима је ријеч су скупљани између 2007. и 2010. године и Google је првобитно негирао да је складиштио било какве податке са незаштићениих мрежа, али је 2012. године ипак признао да су његова возила на улицама сакупљала податке. У питању су били лични подаци попут банкарских рачуна, медицинских података и лозинки корисника, али је Google одбацио оптужбе да је то рађено са било каквом намјером.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана