Facebook представио нови изглед

Agencije
Facebook представио нови изглед

Компанија Facebook је на јучерашњој конференцији за штампу представила нови дизајн сајта који сада изгледом подсјећа више на Андроиод и iOS мобилне апликације.

На конференцији за новинаре на којој се појавио и Марк Закерберг, ови потези компаније су објашњени тиме да ће нови изглед Facebookа помоћи да његов news feed сервис сада буде конзистентнији и видљивији на различитим платформама.

Једна од ових промjена биће и то да ће сада рекламе заузимати већи простор на екрану, па ће бити теже избjегавати их или игнорисати. Ипак, главни инжењер ових новина у Facebookу одбацио је тврдње да је заправо повећање видљивости реклама на екрану прави циљ новог редизајна. Такође је негирао да је овај потез заправо направљен због тога да би се људи на Facebookу задржавали што дуже.

Крис Страхар, главни инжењер нагласио је да је заправо овај потез направљен због тога како би сваку од велике количине информација на сајту учинили читљивијом и видљивом, наглашавајући да су тиме само изашли у сусрет захтjевима корисника да странице сајта буду прегледније и лакше за коришћење.

“Прије него што смо урадили редизајн дневно смо примали доста примједби на то да су странице пренатрпане информацијама и да је тешко пратити шта се на њима дешава. Жељели смо једноставно да их растеретимо, почистимо од вишка и помогнемо људима да се лакше користе Facebookом” рекао” је Страхар.

News Feed сервис сада уместо формата у 3 колоне прелази у формат од 2 колоне тако омогућавајући да вијестима више мјеста. Ово омогућава да сви постови - било да су од пријатељаи ли рекламе - заузму већи дио у веб претраживачу и тако видљивијим учине фотографије или видео снимке, што раније није био случај.

Додата је и поп-ап црна трака на лијевој страни странице, која садржи маркер и линкове ка одређеним пријатељима, дио за чет и календар и live update тикер.

Умjесто стандардног news feed изгледа корисници могу изабрати и алтернативне feedове: оне који показују исправке постова које праве пријатељи, а не само оне које прави Facebook алгоритам: један посвећен организацијама и људима које корисник прати: страницу која садржи само објављене фотографије: музичку страницу која садржи информације о умjетницима које воли корисник, са концертним најавама и детаљима пjесама које су њихови пријатељи слушали кроз сервисе Sportfy и Rio.

Такође треба напоменути да је компанија одбацила свој стари лого који садржи комплетан назив фирме и заменила га сам са словом “f”.

У јануару је саопштено да Facebook барем једном мjесечно у свијету користи око милијарду људи, као и да је профит у посљедња три месеца 2012. године био мањи скоро 80% од зараде у истом периоду претходне године, упркос порасту продаје, због великих улагања у истраживање и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана