Долази вријеме интерактивних е-књига

Агенције
Долази вријеме интерактивних е-књига

Неки од популарних енглеских писаца су кренули у екперимент у коме ће покушати да уз помоћ е-књига створе озбиљну интерактивну књижевност, којој је, како неки тврде, успјех загарантован.

Књижевна фикција је смјештена углавном у далеки свијет који насељавају виљењаци, змајеви, вампири и остали чудни становници пишчеве маште и коју гутају милиони читалаца широм свијета. Међутим признати писци намјеравају да освоје простор који је до сада био резервисан само за ауторе књижевне фантастике.

Тако ће аутор најпродаванијих историјских романа Јан Пирс ће читаоцима понудити могућност да се врате уназад и провјере чињенице, чак ће разбацати одјељке по књизи које читаоци не морају да читају или ће их потпуно избацити из књиге, покушавајући тиме да подстакне читаоце да још активније учествују у књижевном доживљају.

"Покушавам тренутно да нађем нови начин да испричам причу, а када почнем о томе да размишљам заиста постоји невјероватно много могућности, заиста је узбудљиво" каже писац из Оксфорда, који управо завршава једну интерактивну е-књигу.

"Не постоји било који разлог да штампана издања буду једини књижевни формат и не желим више да будем опрезан, мијењам све из основа. Најгора ствар која може да се деси јесте да ми експеримент не успије али није страшно, и даље ћу писати на било који начин" казао је Прајс.

Овај нови начин писања није предмет интересовања само Прајса, већ и познатих писаца Блејка Морисона и Вила Селфа иако признају да има неких тешкоћа око реализације комплетне идеје о интерактивној књизи.

Као професор креативног писања на Голдсмит колеџу у Лонодону, Морисон је организовао конкурс за иновативно писање који побједнику обезбјеђује награду у износу од 10.000 фунти, а сматра да ће успјех есперименталних е-књига зависити више од природе саме интеракције него од нових функција које електронска књига има на претек.

"Само читање је по природи интерактиван процес и било да читате са папира или iPada ви ствари учествујете у причи. Писци пишу приче, али читаоци их тумаче и доживљавају различито, то није пасиван процес. Литерарна интеракција значи много више од компјтерске игре" каже он и наглашава да би превелики број техничких иновација могао да "поједе" одлично књижевно дjело.

Издавачке куће Фабер и HarperColins су само неке од компанија које покушавају да произведу нов литерарни формат и за који траже подршку популарних писаца.

Овај амбициозан и узбудљив подухват они објашњавају фантастичним бројем техничких могућности, јер е-књиге осим текста могу да посjедују и друге садржаје, попут музике, видеа, интерактивних мапа које могу показују пут којим се јунаци књига крећу и небројено других могућности. Таква шума могућности већ је испровоцирала неке ауторе да тврде да то уопште неће бити читање већ гледање садржаја.

Тако ће ове е-књиге обиловати садржајима који ће читаоцима чинити дjело узбудљивијим и евентуално им дати могућност да сами управљају током приче, тако што ће бирати догађаје и један од неколико могућих завршетака книге.

Наравно биће потребно одређено вријеме да се читаоци навикну на нови начин читања, али уредници у издавачким кућама сматрају да ће читаоци сигурно бити знатижељни да се играју са многим новим могућностима, што објашњавају људском радозналошћу и приородном потребом за учествовањем у креативном процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана