Десет најпознатијих ИТ милионера без дипломе

index.hr
Десет најпознатијих ИТ милионера без дипломе

Модерни предузетници су попут рок звијезда: милионери попут Марка Закерберга и Била Гејтса су постали праве звијезде, а један од битнијих дјелова њихове приче је тај да су обојица одустала од Харварда.

Ипак, завршен факултет даје 80 посто више шанси да се запослите, а у прегледу Бизнис Инсајдера представљамо 10 најбогатијих младих људи који никада нису дипломирали.

1. Мат Муленвег

Муленвег се исписао са Универзитета у Хјустону 2004. године како би радио на порталу са вијестима из информатике CNET, под условом да 15 посто свог времена проводи радећи на пројектима који га занимају. На крају је покренуо WordPress, на којем се базира готово 16 посто свих интернет страница.

2. Кевин Роуз

Свој први компјутерски програм је написао у другом разреду, а са само 1.200 долара је покренуо Digg, који је на врхунцу имао чак 236 милиона отворених страна па га је продао Googlу за невероватних 200 милиона долара. Данас ради за Googlе Вентурес.

3. Араш Фердовси

Након што је провео три године на угледном универзитету МИТ, покренуо је сервис за размену података ДропБоџ па је са 27 година постао мултимилионер.

4. Арон Леви

Оснивач софтверске компаније Box каже да га је инспирисало предавање из маркетинга, а капитал је добио сасвим случајно, преко е-маила. Данас је вредност његове компаније процjењена на двије милијарде долара.

5. Дејвид Карп

Већ са 16 година је водио свој интернет форум због кога се исписао из средње школе коју никада није завршио. Убрзо покреће блог Давидвилле који је био темељ за Тumblr, страницу која је данас девета по посjећености у Америци. Његова лична вредност се процjењује на 200 милиона долара.

6. Пит Кешмор

Због здравствених проблема је још као дjечак тражио пријатеље путем интернета, а на крају никада није уписао факултет. Са деветнаест година оснива Мashable који данас привлачи 20 милиона људи мjесечно. Часопис Time га је уврстио међу 100 најутицајнијих људи у 2012. години.

7. Еван Вилијамс

Након годину дана исписује се са Универзитета у Невади како би основао компанију "Pyra Labs", која је касније створила Blogger, једну од првих великих Googlеових куповина. Касније оснива Odeo, из којег је у међувремену настао популарни Тwitter, гдjе је члан Управног одбора.

8. Даниел Ек

Са четрнаест година оснива прву компанију а са шеснаест се пријављује за посао у Googlе-у. Пет година касније, оснива сервис за стреаминг музике Spotify који данас има готово 32 милиона активних корисника.

9. Зек Симс

Због проблема са учењем програмирања, Симс напушта факултет 2011. како би написао Codeacademy, намjењен свима који желе да науче како да програмирају. Прошле године је у компанију уложено више од 10 милиона долара, дио чега је дошао од познатог милијардера сир Ричарда Бренсона.

10. Шон Фанинг

И он 1999. године одустаје од факултета како би се усресредио на развој Napstera који је променио цjелокупну музичку индустрију. Данас се његово богатство процењује на 7.5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана