Да ли је Фејсбук зло?

tehnoklik.net.hr
Да ли је Фејсбук зло?

Колико пута дневно провјеравате свој Фејсбук профил? Сигурни смо да је одговор: пречесто. Због чега то заправо радите? Да ли вам је досадно, немате паметнијег посла или сте једноставно зависни? Ево нечега због чега би, када је ријеч о Фејсу, требало да се замислимо...

Када укључите компјутер прва ствар коју урадите је провјеравање свог Фејсбук профила? Ко, гдје, с ким, зашто... Чини вам се да без њега као да нисте ни 'проживјели' дан, јер 'оно што није на Фејсу, као да се није ни догодило'.

Ако спадате у ту категорију, ево нечег о чему би требало да размислите. Ево пет јако добрих разлога због којих би требало да 'угасите' свој профил.

1. Фејсбук ствара зависност

Колико вам времена након посла треба да се појавите на Фејсу? Истраживање спроведено на Универзитету Готенбург у Шведској показало је како 70 одсто испитаних прво отвара Фејсбук када укључе компјутер, што није ништа друго него зависност.

Када су у питању родне разлике, жене су на Фејсбуку ипак активније од мушког рода. У просјеку свака жена на Фејсу проведе дневно 81 минут, док јачи пол проведе 'само' 64 минута.

2. Изазива депресију код људи

Истраживање спроведено у Њемачкој показало је како је Фејс кривац и за депресију код многих људи. Наиме, гледајући туђе фотографије с разних путовања, читајући статусе о срећним љубавним везама или успјесима на послу корисници којима баш не иде на том плану осјећају се јадно, љубоморно и на крају - депресивно.

3. Подстиче вас да једете нездраву храну

Ако сте у ситуацији у којој се борите с вишком килограма, сједење за компјутером свакако није добра опција. 'Висећи' на Фејсбуку појешћете све што вам се нађе надохват руке, показало је истраживање спроведено на Универзитету Колумбија.

4. Може бити алат путем којег вас други контролишу односно прате све што радите и користе ваше податке у своје сврхе.

Ако вам је стало до приватности, онда је ово савршен разлог да напустите Фејс, јер је ова друштвена мрежа идеална за 'шпијунирање'. Ви то најбоље знате, и сами се бавите тиме, зар не?

5. Фејсбук је често разлог да одуговлачите с послом

Да ли сте се нашли у ситуацији када морате не брзину да обавите неки задатак, а ви 'висите' на Фејсу и никако да кренете у реализацију? Укинете ли профил, имаћете више времена за све, бићете бржи и много ефикаснији, и ваш ће шеф то свакако примјетити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана