Бил Гејтс искрено о Билу Гејтсу

Mashable.com
Бил Гејтс искрено о Билу Гејтсу

Бил Гејтс био је домаћин Redditoвог серијала „Питајте ме било шта", а његови одговори покрили су широки спектар тема - укључујући и његово водство Microsoftа, однос са Стивом Џобсом и будућност технологије.

С обзиром на нецензурисану природу Redditа, Гејтс је био у прилици да у потпуности искористи своју довитљивост и генијалност пред публиком, коју су већином чинили људи попут њега, страствени заљубљеници у технологију и интернет.

Његов компјутер је сан многих

Гејтс је открио да тренутно користи Microsoft Surface Pro, што не представља велико изненађење с обзиром на то да би ко-оснивач компаније сасвим сигурно била једна од првих особа у чијим рукама би се нашао посљедњи Microsoftов Win 8 уређај. Гејтс такође поjседује и екстерни монитор достојан милијардера – огроман Perceptive Pixel дисплеј дијагонале 82 инча.

Желио је да интегрише „cloud" технологију у Висту

„Cloud computing " релативно је нов феномен, али Гејтс је желио да га пренесе у комерцијалне воде прије неколико година са изласком Windows Висте. Било је више питања о "укинутим" Microsoftовим пројектима који никада нису успjели да се појаве на тржишту, а Гејтс је описао „богату базу пројеката укључујући и „client/cloud" продавницу која је била део Windows Висте у једном тренутку, али никада није угледала свjетло дана.

Духовит је

Упитан о најјефтинијим стварима које му пружају највише задовољства, Гејтс је споменуо дjецу и чизбургере. Један од корисника Redditа желио је да сазна гдје набавља јефтину дјецу – на шта је Гејтс одговорио: „Код рода".

На питање да буде искрен о томе шта је боље, Windows 7 или Windows 8, Бил Гејтс је просто одговорио: „Више је боље".

И даље програмира

Бил Гејтс напустио је мјесто извршног директора Microsoftа пијре неколико година како би се посветио својој фондацији, али и даље проналази времена да се бави програмирањем. Када је упитан да ли се и даље бави програмирањем, Гејтс је одговорио да понекада воли да се игра са: C, C" и BASIC-ом, али да је прилично разочаран што нови рачунарски језици нису направили већи прогрес у поједностављивању програмирања.

О Интернету и анонимности

Гејтс се у својим одговорима осврнуо и на слободу на интернету и анонимности. Интернет је доста профитирао од великог броја бесплатних ствари које се на њему могу наћи и слободе избора уопште. Чак и изузетно популарне и комерцијалне ствари имају своје бесплатне верзије за одређене групације људи, а неке од бесплатних апликација имају сервисе који се плаћају и које људи радо користе. А што се анонимности и отворености тиче, људи ће хтjети обе ствари у зависности од тренутних потреба.

О односу са Стивом Џобсом

"Ја и Џобс смо се међусобно изузетно поштовали. Наш највећи заједнички пројекат био је Mac, гдjе је Microsoft имао више својих људи који су били ангажовани него Apple - пошто смо радили на великом броју апликација. Редовно сам се виђао са Стивом посљедњих година прије него што је трагично преминуо."

О Apple производима

Microsoft је радио доста софтвера за Apple у прошлости тако да сам током времена пробао све Appleове производе.

О технологијама које би могле да утичу на PC

Роботи и интеракција са говором промjениће начин на који гледамо на "рачунаре". Једном када гледање, слушање и читање буду интегрисани на прави начин – имаћемо потпуно ново искуство.

Шта би радио да Microsoft није успио?

Да Microsoft није постао то што јесте, нисам сигуран чиме бих се бавио. Можда медицином или теоретском математиком, али то је сада тешко рећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана