Батерија која се пуни за неколико секунди

Agencije
Батерија која се пуни за неколико секунди

Истраживачи су открили сасвим нов тип батерија које могу да се напуне за свега неколико секунди.

Микро графенски супер суперкондензатор је уређај који може да се напуни и испразни на стотине хиљада пута брже од стандардних батерија.

Направљен од слоја угљеника дебљине једног атома може бити лако произведен и уграђен у уређаје, па чак довести и до смањења телефона.

Тим научника каже да би овакве батерије биле погодне чак и за електричне аутомобиле.

“Интеграција јединице за складиштење енергије са електронским колима обично захтјева минијатуризацију цијелог система”, каже Ричард Канер, професор науке о материјалима на Факултету за примењене науке Универзитета у Калифорнији.

Како би развили нови микро суперкондензатор, истраживачи су користили дводимензионални “лист” угљеника, познат као графен, који је дебљине само једног атома.

Тим је такође открио начин да производи нове батерије веома лако, користећи стандардни DVD резач. Тако су направили више од 100 микро суперкондензатора на једном диску за мање од 30 минута, користећи сасвим јефтине материјале.

Они кажу да је чак могуће ову технологију направити код куће, а потребни су само DVD резач и дисперзија графит оксида у води, која може да се набави.

Истраживачки тим се нада да ће наћи партнере у великим компанијама, произвођачима мобилних телефона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана