Андроид најпопуларнији у Европи

Танјуг
Андроид најпопуларнији у Европи

Андроид је најпопуларнија мобилна плаформа у Великој Британији, Шпанији, Њемачкој, Кини и Аустралији, док је iOS компаније Apple на врху у САД и Јапану.

Како преноси портал intomobile.com, Windows Phone је и даље аутсајдер, али видљив је јак раст у Европи, посебно у Британији и Италији, с повећањем учешћа на тржишту са 2,2 одсто, колико је било 2011. године, на 5,9 одсто, односно, са 2,8 на 13,9 одсто.

Иако лошије него што би Microsoft желиио, Windows Phone је ипак почео да стиче значајан удио у неколико кључних европских земаља, али је његова улога на два највећа тржишта паметних телефона, у Кини и САД, и даље разочаравајућа.

Када је ријеч о уделима компанија, Samsung и даље има лидерску позицију у Великој Британији, држећи 35 одсто продаје паметних телефона, иако му је Apple за петама са тржишним учешћем од 32 одсто.

Удио Нокие на тржишту је 6,2 одсто, мада је продаја порасла за 50 одсто у поређењу са 2011. годином

Продаја уређаја Blackberry 9320 повећана је током божићних празника, када га је као поклон купило двије трећине корисника, а недавно је лансиран Blackberry 10 од којег се много очекује.

Паметни телефони су били популарни и током празника, јер су чинили трећину свих купљених телефона током децембра.

Најчешће је као поклон купован Blackberry 9320, потом Samsung Galaxy S2 и Apple iPhone 4S. Већина паметних телефона била је намењена млађима од 18 година, међу којима је чак 57 одсто била женска популација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана