3D рачунар какав још нисте видjели

Агенције
3D рачунар какав још нисте видjели

Транспарентан екран рачунара, у који корисници могу да завуку руку и додирну дигитални садржај, представљен је 27. фебруара на TED конференцији у Лос Анђелесу.

Један од предавача на TED конференцији Јинџа Ли део је тима који ради на SpaceTop 3D декстопу заједно са стручњацима компаније Microsoft. Ова необична 3D новина омогућиће корисницима да са дигталним материјалом поступају као са оним који нас окружује у ставрном свијету, казао је Ли у разговору за BBC.

Реч је о транспарентном LED дисплеју са уграђеним камерама које прате покрете корисника, са додатним праћењем његових очију. Цио пројекат инспирисан је оним што је потребно човјеку да би ступио у одређену интеракцију са стварима.

„Просторна меморија, на основу које тијело интуитивно памти гдје се и у каквом стању ствари налазе, је веома људска особина", тврди Ли. Када се то пребаци у дигитални свијет људи ће моћи да користе компјутере у много сложеније сврхе.

„Ако радите на неком документу, можете да га узмете у руке, окренете га и листате као књигу", објашњава даље Ли, дипломац престижног MIT-а.

За прецизније и ситничавије радње постоји и touchpad, па ће тако ова новина, примjера ради, бити од велике користи архитектама јер ће успjешније моћи да раде на својим 3D моделима.

„Разлика између онога шта један дизајнер мисли и шта његов компјутер може да уради је велика. Али, ако узмете у руке ваш дигитални материјал, јасније ћете моћи да изразите ваше идеје", закључује млади TED-овац.

Цио систем могао би да се нађе у широкој употреби за десетак година, али постоје и многи који сумњају у истински успјех пројекта.

Кристијан Браун је у разговору за сајт "The Awl" казао да овај изум још увијек не функционише када је у питању осјећај за детаље попут материјала, или када није ријеч о мирним, стабилним предметима.

Осим овог, на TED-овој конференцији представљен је и низ других новотарија, међу којима је велику пажњу изазвала и лебдећа кугла за коју Ли тврди да се одржава у ваздуху помоћу свог електромагнетног поља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана