SX4 и послије Сузукија SX4

Агенције
SX4 и послије Сузукија SX4

Сузуки је на Сајму аутомобила у Женеви представио нови-стари кросовер SX4. Име је остало исто, али је много тога на промијењено на овом моделу.

Иако је у једном периоду владала недоумица око имена новог кросовера, с обзиром да су у вријеме представљања концептне верзије у Сузукију негирали да је ријеч о насљеднику SX4, серијски модел ипак је задржао име под којим је његов претходник стекао популарност.

Остао је стари назив, али је ново све друго код овог аутомобила. Прије свега, Сузуки SX4 сада је позициониран у нешто виши аутомобилски сегмент у коме се налазе модели као што је Nissan Qashqai.

Нови SX4 дугачак је 4.300 мм, широк 1.765 мм, а висок 1.575 мм. Аутомобил је највише порастао у дужину, за чак 165 мм, а од тога ће највише профитирати путници на задној клупи с обзиром да је на повећање међуосовинског растојања отишло 100 мм.

Конструктори новог Сузукија SX4 исправили су још један недостатак претходне верзије - недовољно велики пртљажник. Сузуки SX4 сада има много више простора за одлагање пртљага (430 л), него што је то био случај код прве генерације овог модела (270 л).

Нова верзија популарног кросовера има и потпуно другачији дизајн, са издигнутим "носом", доминантном маском хладњака и великим фаровима на предњем дијелу.

Појачани су и заштитни елементи на доњим дјеловима каросерије, на браницима, праговима и луковима око точкова. Због свега тога, аутомобил изгледа снажније и моћније него његов претходник.

Од додатне опреме треба споменути и велики панорамски кров који се може наручити као опција.

Унутрашњост је такође потпуно редизајнирана, мада је задржан класичан изгледа инструмената, уз доста алуминијмских акцената на волану, предњој арматури возила и централној конзоли.

Сузуки је саопштио да ће нови SX4 у понуди имати два мотора, 1.6 литарски бензински агрегат, који је упарен са петостепеним ручним мјењачем, и 1.6 литарски дизелаш, који долази у комбинацији са шестобрзинском мануелном трансмисијом.

Спецификације ових погонских јединица за сада нису познате, а бензинска верзија биће доступна и са аутоматским CVT мјењачем, који ће имати и мануелни мод са седам степени преноса и команде за промjену брзине на волану.

Као и до сада, купци ће и даље моћи да бирају између предњег погона и погона 4x4. Производња новог SX4 почеће касније током 2013. године, у Сузукијевој фабрици у Мађарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана