Све што треба да знате о гумама

Агенције
Све што треба да знате о гумама

Да би возила била безбједна на путу, гуме морају бити способне да се носе са силама које утичу директно на њих - када се кочи, убрзава или скреће. Али то је само делић онога што сте одувек желели да сазнате о гумама.

Редовно провјеравајте притисак у гумама

Притисак у гумама игра кључну улогу у животном вијеку и перформансама гума. Препоручене притиске у гумама од стране произвођача за ваше возило можете прочитати на поклопцу резервоара, вратима аута.

Не форсирајте гуме

Форсирање гуме у смислу превелике брзине или убрзања, односно претоварања возила, се мора избјегавати. Исти је ефекат као код недовољног притиска и може проузроковати непоправљиву штету на гумама.  

Избјегните оштећења

Гума се може оштетити често и без знања возача. Уколико сумњате на оштећење или пронађете оштећење на гуми, обавезно одведите возило да гуме прегледа професионалац у специјализованом сервису за гуме.  

Дубина шаре

Изузетно важан фактор је дубина газећег слоја гуме, која по закону мора бити минимално 1.6 мм. Уколико возите са гумама које имају недовољну дубину шаре газећег слоја, ризикујете казну код саобраћајне полиције.

Провјерите колико су старе

Како бисте могли да провјерити када су гуме произведене, велики произвођачи гума користе јединствени систем кодирања. Овај код можете наћи на бочном зиду ваше гуме.  

На гумама произведеним послије 1999 – те посљедње 4 цифре означавају датум производње гуме. Прве двије од ове 4 цифре означавају недељу производње. Посљедње 2 означавају годину производње.  

Све гуме (укључујући резервне) које су произведене прије више од 10 година морале би да буду замијењене новим гумама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана