Шкода представила Kodiaq отпоран на метке и гранате

Г.С.
Шкода представила Kodiaq отпоран на метке и гранате

Шкода Велика Британија је у сарадњи с експертима за сигурност из компаније УТАЦ Специал Вехиклес развила и представила блиндирану верзију модела Kodiaq .

Блиндирани СУВ је базиран на фацелифт моделу прве генерације Kodiaqa , а не на новом моделу који је дебитовао прошле године. Доживио је низ модификација, а вањске су ограничене на блинкере у предњој масци, бранику и вратима пртљажника јер је циљ био да изгледа што више као обични продукцијски модел.

У унутрашњости је 8-инчни екран инфотаинмент система претворен у “комуникацијско чвориште” опремљено ГПС-ом и посебним контролама за свјетла и систем сирене. Што је још важније, Шкода Kodiaq Armored посједује стакло отпорно на метке, док је кабина значајно модифицирана и заштићена челичним оклопом.

Шкодини инжењери су унаприједили овјес и кочнице, тако да се СУВ може носити с додатном тежином, односно да задржи возне карактеристике и агилност стандардне верзије. Сва четири точка су опремљена системом који омогућава наставак вожње у случају пуцања гуме, тако да она не може спасти с фелге чак и кад је потпуно празна.

Мотор није модификован, а купцима је на располагању више опција укључујући ону с погоном на сва четири точка.

Kodiaq је отпоран на паљбу из различитих пиштоља и пушака, а може издржати и експлозију граната и експлозива. Дизајниран је да задовољи ПАС 300 и ПАС 301 стандарде за цивилна оклопна возила.

Прије добијања цертификата је Kodiaq морао проћи ригорозна тестирања носивости, убрзања, максималне брзине, управљања и кочења. На СУВ је испаљено више од 200 метака, а доказао је и своју отпорност на експлозије са стране, крова и испод подвозја, преноис Кликс.

Компанија је продала готово 500 примјерака блиндираног модела Суперб од његовог дебија 2018. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана