Renault без модела на бази Е класе?

Агенције
Renault без модела на бази Е класе?

Иако је Renault планирао да у оквиру партнерства са Мерцедсом развије луксузну лимузину на платформи Е класе, према најновијим информацијама до реализације ове идеје ипак неће доћи.

Одустајање Renaultа од идеје да се још једном окуша у производњи лимузине из високе класе, могло би се протумачити страхом од фијаска који француског произвођача прати још од неуспjеха са моделом Vel Satis.

Међутим, у Renaultу кажу да је ријеч о процјени да би развој новог модела био финансијски неисплатив.

"Нисмо успјели да дођемо до бизнис плана за тај аутомобил који би се показао економски оправданим", објашњава директор Renaultа, Царлос Таварес. Он је додао да проблем лежи у питањима која се тичу логистике, али и монтаже тог модела.

Није тешко схватити да је одлука Renaultових менаџера да се читав пројект стопира сасвим оправдана, јер би цијена једног таквог аутомобила на тржишту прелазила 50.000 евра. То би потенцијалне купце врло брзо преусмјерило на куповину модела неког премијум произвођача.

Уз то, у 2012. години Renault је забиљежио значајан пад продаје модела Лагуна (-41%) и Латитуде (-36%), што такође указује да ово није најбоље вријеме да се на тржишту појави још један аутомобил из више класе.

Са друге стране, неименовани извор из Renaultа објаснио је да се од читаве идеје одустало због тога што је Мерцедес понудио француској компанији застарјеле компоненете са одлазеће генерације Е класе.

У Renaultу додају да ће се умјесто на луксузну лимузину та компанија фокусирати на производњу сопствених премијум аутомобила у оквиру своје гаме, по угледу на Цитроен и његову DS серију. Према Таваресу, њихова премијум марка имаће ознаку "Initial Paris".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана