Porsche 961 са 4 турбо-пуњача?

Агенције
Porsche 961 са 4 турбо-пуњача?

Како сазнајемо, будући Porscheов супераутомобил могао би да буде погоњен осмоцилиндричним мотором са четири турбо-пуњача који би развијао 650 кс.

Није тајна да Porsche ради на новом моделу којим ће се супротставити Ферарију. Иако њемачки произвођач још увијек не излази у јавност са званичним информацијама, с обзиром да је ауто у раној фази развоја, Automobile магазин дошао је до неких нових сазнања о Porscheу 961.

Најважнија новост тиче се погонског агрегата. У Porsche су одбацили идеју о уградњи шестоцилиндричног мотора јер се показало да, упркос томе што је штедљив и лаган, он не задовољава потребе када је у питању снага коју је у стању да испоручи.

Рjешење је наводно нађено у 3.9 литарској осмоцилиднричној јединици, у боксер конфигурацији, са четири турбо-пуњача и око 650 кс. Мотор би био повезан са седмостепеним мjењачем са дуплим квачилом.

Захваљујући конструкцији, у чијој изради би осим челика били коришћени и лакши материјали, попут алуминијума и угљеничних влакана, Porsche 961 имао би масу од око 1.360 кг, што би омогућило да овај аутомобил од 0 до 97 km/h (0-60 миља на сата) убрза за 2,5 с.

Automobile магазин даље тврди да ће Porsche 961 бити дизајниран по угледу на 918 Spyder, а за разлику од тог аутомобила биће израђиван у већим серијама. Porsche процjењује да би годишње могао да прода између три и четири хиљаде примjерака модела 961, а планирано је да производња почне 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана