Писање SMS-а опасније од алкохола

Агенције
Писање SMS-а опасније од алкохола

Писање SMS порука док возите опасније је од вожње под дозом алкохола дупло већом од дозвољене, показала је нова студија Универзитета у Барселони.

Научници су у симулатору упоредили утицаје алкохола и коришћења мобилних телефона током вожње. Експеримент је показао да је слање SMS поруке или чак кориштење hands-free опреме опасније него вожња под дозом алкохола већом од дозвољене, пише Daily Mail а преноси Радио Слободна Европа.

Научници са Универзитета у Барселони и њихови колеге са бројних аустралијских универзитета, мjерили су вријеме реаговања 12 здравих волонтера у симулаторима вожње. Мјерења су трајала два дана, уз седам дана паузе између њих.

Један тест је урађен након што су волонтери конзумирали алкохол, а у другом су возили и користили мобилне телефоне.

Током вожње требало је да волонтери задрже своју позицију на средини лијеве траке при брзини од 60 и 80 km/h и закоче сваки пут када би се појавио камион.

Резултати су показали да возачке вjештине једнако опадају код волонтера који су прекорачили дозвољену дозу алкохола и оних који су користили своје телефоне за слање и примање SMS порука. Слични резулатати били су и код волонтера који су користили hands-free опрему.

"Наши резултати показали су да и коришћење hands-free уређаја може довести возаче у опасност. Иако су ови уређаји дозвољени, потребно је више истраживања како би се њихово кориштење регулисало на прави начин", каже Суми Леунг Шук Ман, коаутор студије објављене у часопису "Trafic Injury Prevention".

Људи који редовно конзумирају алкохол и они који га никада нису конзумирали нису учествовали у тесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана