Мерцедес ће произвести модел на водоник тек 2017. године

Агенције
Мерцедес ће произвести модел на водоник тек 2017. године

Берлин - Мерцедесов модел са погоном на водоничне гориве ћелије неће се појавити прије 2017. године, преносе агенције.

Њемачки произвођач у потрази је за партнером уз чију помоћ би превазишао проблеме који су се појавили током развоја ове врсте возила.

Након што је BMW потврдио да ће тијесно сарађивати са Тојотом на пољу технологије горивих ћелија, још једна њемачка компанија планира да потражи помоћ од другог произвођача аутомобила.

Мерцедес разматра могућност да због развоја будућег модела са погоном на водоник склопи стратешко партнерство са неком од великих свјетских ауто-компанија, а на врху листе могућих кандидата налазе се Ренаулт-Нисан и Форд.

Иако је Мерцедес још 2010. године представио концепт возила које за погон користи водоничне гориве ћелије, у тој компанији кажу да не планирају да крену у производњу док не успију да развију аутомобил који ће имати конкурентну цијену на тржишту. Као посљедица те одлуке, Мерцедес Б класе на водоник неће се појавити прије 2017. године.

Како би смањио трошкове производње, Мерцедес би могао да у развој укључи и Ренаулт-Нисан и Форд, а корист од такве сарадње имала би сва четири произвођача јер би заједничку технологију користили у будућим моделима са горивим ћелијама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана