Кина уводи електрични јавни превоз

Agencije
Кина уводи електрични јавни превоз

Пекинг -- Од почетка зиме која је на измаку највећи број Кинеза помно прати извјештаје о количини лебдећих честица прашине PM2,5.

Та тема је постала и једна од главних тема о којој се расправља на годишњим засjедањима посланика.

Начелник Одjељења за финасије града Пекинга Јанг Сјиаочао и генерални директор Пекиншке фабрике за производњу аутомобила Сју Хеји су рекли да ће у Пекингу бити подстакнут развој еколошких возила у јавном саобраћају.

Сјиаочао је рекао да је прошле године град Пекинг уложио више од 10 милијарди јуана у ријешавање питања загађења животне средине, те да ће ове године улагања бити још већа.

''Према нашим подацима, прошле године смо у заштиту животне средине уложили више од 10 милијарди јуана. Та средства су потрошена на ријешавање питања отпадних гасова, избацивање угља, пошумљавање, изградњу мониторинг центара путем Интернета и друге мјере. Током 2012. године у изградњу контролних пунктова на цијелој територији Пекинга за контролу PM2,5 смо уложили 50 милиона јуана, а у будућности ће наша улагања у ту област бити још већа.''

Генерални директор Пекиншке фабрике за производњу аутомобила Сју Хеји је рекао:

''Иницијатор развоја возила на нове врсте енергије, а посебно возила на електрични погон, је кинеска влада. За увођење електричних возила у јавни превоз у Пекингу биће примјењене, повлаштене мјере”.

У Пекингу ће ускоро бити коришћена возила јавног превоза, градске чистоће, такси возила, службена возила које користе органи власти и друга возила која ће користити електричну енергију. Биће изграђене станице за допуњавање енергијом.

“А што се тиче личних возила, ту ћемо морати мало причекати'', каже Хеји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана