Електрификација куца на врата: Пежo 508 остао без мотора с унутрашњим сагоријевањем

Г.С.
Електрификација куца на врата: Пежo 508 остао без мотора с унутрашњим сагоријевањем

Пежo лимузина остаје ускраћена за понуду бензинских и дизел верзија.

У понуди остаје само плаг-ин хибридна технологија (ПХЕВ) с којом ће 508-ица наступати у посљедњем дијелу свог комерцијалног живота. Извјештаји показују да будућност ове лимузине лежи у томе да постане чисто електрични аутомобил.

Пежо је свјестан да ће тешко моћи повећати продајне бројке модела 508. Доказ томе су најновије и врло важне промјене које је француски произвођач направио на својој добро познатој лимузини Д-сегмента.

Пежо је смањио асортиман модела 508 на минимум. Атрактивна лимузина с примјесом купеа (доступна и као СВ караван) остаје без мотора с унутрашњим сагоријевањем, јер Пежо све карте баца на електрификацију. Осим тога, 508-ица губи нивое опреме који су играли врло битну улогу у његовом комерцијалном животу.

Ово велико „прилагођавање“ подстиче гласине које говоре о раном опроштају 508-ице какву познајемо. Постоје извјештаји који упућују на будућу трансформацију Пежоа 508 у чисто електрични аутомобил.

Модел који је почетком прошле године редизајниран сада се суочава с „чистком“ испод хаубе. Пежо је одлучио да избаци моторе с унутрашњим сагоријевањем из асортимана, па 508 на појединим ЕУ тржиштима више није доступан с бензинским или дизел моторима.

Француска купе лимузина остаје само на плуг-ин хибридној технологији, а купцима се на избор стављају три ПХЕВ склопа. Сва три су с осмостепеним аутоматским мијењачем е-ЕАТ8 и еколошком значком „0 Емиссионс“ с предностима мобилности које то подразумијев, преноси Кликс.

Почетна верзија с ПХЕВ ознаком производи 180 КС и, захваљујући литијум-јонској батерији од 11,8 kWh, може се кретати до 62 километра у потпуно електричном режиму. Средња опција испоручује 225 КС. Оба мотора имају конфигурацију погона на предње точкове.

За возаче који траже доминантније перформансе, доступна је варијанта ПСЕ (Peugeot Sport Engineering), која захваљујући комбинацији 1,6-литарског турбобензинца од 200 КС и додатног електромотора развија 360 КС и има погон на све точкове. 

Овај модел, с батеријом од 11,8 kWh истовремено омогућава чисто електрични домет од 46 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана