Aлфа Ромео 4C Launch Edition

Агенције
Aлфа Ромео 4C Launch Edition

Двије године након концепта, на ауто-салону у Женеви представљена је серијска верзија модела Алфа Ромео 4C. Спортски двосjед креће у продају у септембру 2013, по почетној цијени од 60.000 евра.

Најављивана, па одлагана, Алфа 4C најзад је спремна за серијску производњу. Транзиција од концептне верзије прошла је прилично безболно што се тиче дизајна аутомобила. Измјене су минималне и углавном се односе на детаље, попут облика спољих ретровизора или графике свјетлосних група.

Верзија који је изложена на женевском ауто-салону носи ознаку Алфа Ромео 4C Launch Edition и планирано је да буде израђена у ограниченом тиражу од укупно 1.000 примјерака.

Погледајте промотивни видео овог Алфиног аутомобила:

Нови спортски двосед италијанског произвођача дугачак је нешто испод 4 м, широк 200 цм, а висок свега 118 цм, док је међуосовинско растојање мало мање од 2,4 м. Каросерија и шасија аутомобила израђене су од комбинације два лака материјала - алуминијума и угљеничних влакана, тако да маса Алфе 4C износи свега 895 кг.

Као што је раније саопштено, нови спортски двосјед опремљен је 1.75 литарским турбо-пуњеним четвороцилиндричним мотором из модела Giulietta Quadrifoglio Verde. Мотор има нови алуминијумски блок, посебно дизајнирану усисну и издувну грану и директно убризгавање.

Као што је то био случај на концептној верзији, снага ће се код серијске Алфе 4C преносити на задње точкове помоћу шестобрзинског TCT мијењача који ће осим аутоматског имати и секвенцијални режим рада, са командама за промену брзине на управљачу. Аутомобил је у стању да убрза од 0 до 100 km/h за 4,5 секунди и да достигне брзину од преко 250 km/h.

Алфа Ромео 4C има карактеристичне DNA команде, али је поред три постојећа мода (D – динамичан, N – нормалан и А - за посебне услове на путу, као што су киша или снijег) добио и четврти, Race, мод, који ће побољшати управљачке особине аутомобила на тркачкој стази.

FIAT, који је власник аутомобилске марке Алфа Ромео, намjерава да се уз помоћ овог модела поново врати на лукративно америчко тржиште. Због тога ће 500 од 1.000 јединица прве серије бити намjењено купцима у САД.

За тржишта Европе, Блиског Истока и Африке резервисано је 400 аутомобила, док ће на осталим свjетским тржиштима бити доступно 100 возила.

Алфа Ромео је на Сајму аутомобила у Женеви имао још једну премијеру. Рijеч је о концепту Глориа, који је креирао European Desingen Institute (IED) из Торина, у сарадњи са Alfa Romeo Style cenntom.

Овај аутомобил дугачак је 4.700 мм, широк 1.920 мм, висок 1.320 мм, док његово међуосовинско растојање износи 2.900 мм. У питању је лимузина код које се задњи пар врата отвара уназад, како би се путницима олакшао приступ седиштима.

Иако нису откривени детаљи о погону, у Алфи кажу да је Глориа дизајнирана тако да је покрећу најсавременији V6 или v8 би-турбо мотори, односно погонске јединице које су представљене на најновијој генерацији Масератија Quattroporte.

"Концепт Глориа замишљен је као симбол елеганције и престижа, са идејом да омогући удобност и обиље простора како на предњим, тако и на задњим сjедиштима аутомобила", кажу у италијанском произвођачу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана