Топи се богатство Роџера Федерера

Б92
Топи се богатство Роџера Федерера

Швајцарски тенисер Роџер Федерер сигурно није задовољан исплативости свог егзибиционог турнира, Лејвер купа.

Лејвер куп је настао 2017. године као егзибиционо такмичење усред сезоне, а догурао је до тога да се мечеви са њега рачунају у званичне међусобне сусрете на АТП туру.

Међутим, такмичењу које је названо по легендарном Роду Лејверу не блиста по питању финансија.

Најјефтиније улазнице за овогодишњи Лејвер куп коштају 300 евра, а иду чак и до 4.420, наравно за оне који хоће да имају најлуксузнија мjеста на трибинама, а до повећања цijена дошло је након што је прошлогодишње издање турнира било непрофитабилно.

Лејвер куп 2023. се одржао у Ванкуверу и изгубио је чак 1,8 милиона фунти, док је пројектовани губитак за овогидшње издање у Берлину 1,5 милиона фунти.

Та пројекција је, додуше, направљена док се мислило да ће Рафаел Надал учествовати, али након његовог одустајања прогнозе су још лошије.

Очекивано, Лејвер куп је био у озбиљном профиту 2022. у Лондону када се Федерер опраштао од тениса, а ту су били сви чланови "Велике четворке". Тада је организација зарадила 4,1 милион фунти.

Оно што је занимљиво је да је највећа зарада била 2021. у Бостону када није било никога од највећих имена у историји. Тада је профит био 4,9 милиона.

Лејвер куп се 2020. није одржао, 2019. у Женеви "плус" је био 400.000 (играли Федерер и Надал), а 2018. у Чикагу (играли Федерер и Ђоковић) профит је износио 1,7 милиона.

Подсjетимо, ове године у "Убер Арени" у Берлину ће Тим Европе представљати Алкарас, Зверев, Медведев, Руд, Димтиров и Циципас, док ће за Тим Свijета играти Фриц, Тијафо, Шелтон, Табило, Серундоло и Кокинакис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана