Завршено саслушање Новака Ђоковића, суђење заказано за суботу у 23.30

Г.С.
Завршено саслушање Новака Ђоковића, суђење заказано за суботу у 23.30

МЕЛБУРН - Завршено је прелиминарно саслушање Новака Ђоковића, а суђење је заказано за суботу у 23.30 по средњеевропском времену, одСаслушање Новака Ђоковића пред Савезним судом у Аустралији поводом поновног одузимања визе биће одржано у суботу, а како је на припремном рочишту одлучено Ђоковић треба да достави документацију до подне по локалном времену, док тужилац има рок десет сати дужи рок.

Рочиште које је одржано нешто иза поноћи прекинуто је због неслагања о броју чланова судског вијећа. Ђоковићева одбрана тражила је, због објектиности трочлано вијеће, што не прихвата државни тужилац, па ће одлука бити накнадно донијета.

Судија Дејвид О’Калахан је указао на могућност да Ђоковићево саслушање буде пред пуним саставом Савезног суда у Мелбурну, умјесто да га саслуша један судија.

„Суд у пуном саставу може се сазвати сутра ујутру”, рекао је судија.

Како је пренио специјални извештач РТС-а из Мелбурна, у питању је чисто процедурално рочиште, уочи завршног рочишта које је заказано у суботу увече по нашем времену.

Ђоковић је припремно рочиште пратио из канцеларије својих бранилаца.

Суђење ће бити одржано у суботу 15. јануара у 9.30 по локалном времену, а по средњеевропском у 23.30 по средње европском времену.

Министар за имиграцију Алекс Хок искористио је своју личну моћ да поништи визу Новаку Ђоковићу уз образложење да је то „у јавном интересу Аустралије и у циљу заштите јавног здравља”.

Његову одлуку подржао је и премијер Скот Морисон наводећи да је то учињено да би се “заштитиле све жртве које су Аустралијанци поднијели током пандемије”. Нејасно је на који начин је Ђоковић „пријетња по јавно здравље” Аустралије када је здрав, док су неки тенисери у међувремену добили корону.

Међутим, оно што јавност прије свега занима је ко у овом случају има већу моћ, одлука једног министра или суда који ће је разматрати.

У првом поступку пред судом у Малбурну Ђоковићу је враћена виза.

Уколико Савезни суд усвоји Ђоковићеву жалбу и врати му визу он ће у понедељак наступити на Аустралија Опену у првом колу гдје га чека Миомир Кецмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана