Завршено саслушање Ђоковића, судије разматрају одлуку

Агенције
Завршено саслушање Ђоковића, судије разматрају одлуку

МЕЛБУРН- Саслушање најбољег тенисера свијета Новака Ђоковића пред Федералном судом у Аустралији је завршено, послије скоро пет часова, али се још не зна коначна одлука о томе хоће ли свјетски број 1 бранити титулу у Мелбурну, односно да ли ће му бити враћена виза или ће бити депортован.

Судије су се повукле на “разматрање” и најавиле да им је потребно дуже вријеме за одлуку, али да се надају да ће то бити до краја дана по аустралијском, односно до 14 сати по српском времену или сутра, односно у ноћи између недjеље и понедjељка по нашем времену.

Турнир у Мелбурну почиње у ноћи између недјеље и понедјељка, по српском времену у један час.

Суђење је почело у 23.30 по нашем времену, а завршено у 4.35.

Суђењем је руководило трочлано судско вијеће које чине врховни судија Џејмс Алсоп, судија Ентони Бесанко и судија Дејвид О'Калахан.

Ријеч је прво добио адвокатски тим Новака Ђоковића. Скоро два сата је ставове бранио адвокат Ник Вуд, који је покушао да побије три главне тачке оптужнице.

Једна је да министар Хок није размотрио опцију шта би могло да се деси у случају депортације Новака Ђоковића, односно да би таква одлука могла да изазове немире у Аустралији. Друга је да је останак Новака Ђоковића ризик и опасност по здравље, ред и мир у Аустралији, а трећа да је Новак Ђоковић антиваксер.

Потом је реч узео државни тужилац Стивен Лојд, који је образлагао оптужницу. Лојд је излагање базирао на “здравом разуму” и натписима у медијима по којима је “Новаков антиваксерски став познат и опасан по Аустралију”.

После пет сати судијска тројка је прогласила крај саслушања.

Суђење је утицало и на организацију турнира, па тако “дебело” касни објављивање распореда мечева првог дана такмичења.

Горња половина жреба играће у понедјељак, у њој се налази и Ђоковић, а распоред ће бити познат у 16 часова по локалном, односно шест по средњоевропском.

Новак Ђоковић меч прве рунде Аустралија опена против Миомира Кецмановића требало би да игра у понједељак увече у Род Лејвер арени, односно ујутро по српском времену, не прије 10.30. часова, саопштили су данас организатори, у ишчекивању одлуке суда.

Ако Ђоковић не добије дозволу да игра, Кецмановићев ривал биће “лаки лузер”.

Првог дана на терен ће још тројица Срба - од 1 сат Ласло Ђере против Дениса Шаповалова, а Душан Лајовић против Мартона Фучовића, док би око 4.30 Никола МИлојевоић требало на терен против Макензија Мекдоналда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана