Војислав Опачић, директор Универзитетског одбојкашког клуба Бањалука волеј: Тешко ћемо преживјети без помоћи институција

Душан Репија
Војислав Опачић, директор Универзитетског одбојкашког клуба Бањалука волеј: Тешко ћемо преживјети без помоћи институција

БАЊАЛУКА - Универзитетски одбојкашки клуб Бањалука волеј пролази кроз озбиљну кризу и неопходна му је подршка институција као би је пребродио и наставио зацртаним курсом.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор клуба Војислав Опачић, који је први пут у историји овог клуба позвао институције Републике Српске у помоћ. До сада су, каже, покушавали да рјешавају проблеме уз редовне изворе финансирања од града Бањалука, Министарства породице, омладине и спорта те неколико спонзора и уз максималну жртву људи у управљачким структурама клуба. Ипак, сада је ситуација доста озбиљна.

- Обратили смо се српском члану Предсједништва Милораду Додику, човјеку који воли спорт и који би својим ауторитетом могао да нам помогне. Кажем, до сада нисмо тражили подршку, али мислим да имамо на основу чега да је добијемо. Упутили смо апел и предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић па се надамо да ћемо уз помоћ њих премостити овај период. У супротном, под великим знаком питања је да ли ћемо се “довући” до краја сезоне. Одбојкашицама касне стипендије, а и одигравање утакмица организујемо по “ад хок” принципу, јер сваки меч било код куће или у гостима у просјеку кошта око 1.000 марака - рекао је Опачић.

Ипак, предаја није ријеч коју познају у овом клубу. Чак и у тешким временима имају амбицију и план како да у догледно вријеме постану озбиљан играч, не само у БиХ, већ и у региону.

- Дошли смо на прекретницу да ли ћемо остати на овом нивоу, нижем, или ћемо направити корак напријед. Пролазимо кроз фазу реструктурирања клуба, израдили смо манифест који би требало да одреди пут клуба у наредних пет година. Радили смо на томе напорно, али ништа нас неће зауставити да покушамо направити модерну одбојкашку организацију. За неколико седмица ћемо изабрати и нови управни одбор клуба. Имамо нових лица која желе да помогну, која имају енергију и вољу и која су препознала добру одбојкашку причу. Треба нам само мало вјетра у леђа, нешто што ће нам дати ваздуха, док не посложимо ствари на прави начин и не ојачамо пул са људима из реалног сектора - нагласио је Опачић.

За разлику од најпопуларнијих спортова у којима се барата знатно већим цифрама, а поједини клубови дугују на хиљаде, чак и милионе марака по разним основама, одбојкашки радници у глобалу су много скромнији. У конкретном случају Бањалука волеја не постоје репови из прошлости, нису навикли ни да буду дужни па је тренутна ситуација за њих алармантна.

- Стручни штаб и одбојкашице за мене су хероји. То шта су преживјеле у току ове сезоне, па и прошле, дебело кашњење стипендија које су минималне... Често се деси да останемо и без термина за тренинг. У истом кошу је много бањалучких клубова, није то наш ексклузивни проблем. Знам да људи који то раде и организују дају све од себе да то некако амортизују, али Бањалука једноставно нема довољно дворана. У таквим околностима јако је тешко пратити водеће екипе које немају такве проблеме. Али боримо се, никада нисмо пали па вјерујем да нећемо ни сада. По одбојкашким кулоарима чујем да више нико озбиљно не рачуна на нас, али мислим да нисмо рекли задњу ријеч и да ћемо у случају тог вјетра у леђа за неколико година направити озбиљну одбојкашку организацију у граду на Врбасу - у оптимистичном тону завршио је Опачић.

На видику финале купа

Пратећи проблеми одразили су се наравно и на учинак на терену. Актуелне вицешампионке БиХ имају за нијансу лошију сезону него прошлу. Налазе се на трећем мјесту табеле Премијер лиге, на коме ће вјероватно дочекати плеј-оф, а на корак су да се пласирају у финале Купа, јер су први полуфинални меч против Слободе из Тузле ријешиле у своју корист са 3:0.

- Вјерујем у дјевојке, за мене су оне најбољи тим који постоји. Рекао сам им прије неколико дана да бих волио да се гледају очима каквим их ја гледам. Вјерујем да залагањем и добрим радом могу бити конкурентне свима - нагласио је Опачић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана