Трком у Абу Дабију завршен овогодишњи шампионат Ф1: Ферстапен славио, Фетел отишао у пензију

Танјуг
Трком у Абу Дабију завршен овогодишњи шампионат Ф1: Ферстапен славио, Фетел отишао у пензију

АБУ ДАБИ - Возач Ред Була, Холанђанин Макс Ферстапен побиједио је данас на Великој награди Абу Дабија, којом је завршен овогодишњи шампионат Формуле 1.

Ферстапен, који је још раније обезбиједио нову титулу у Ф1, тријумфом у Абу Дабију стигао је до 35. побједе у каријери, а 15. ове сезоне.

Друго мјесто освојио је возач Ферарија Шарл Леклер, који је за побједником каснио нешто мање од девет секунди. Он је освајањем другог мјеста у Абу Дабију на крају завршио и као други у генералном пласману возача.

Трећа позиција на “Јас Марини” припала је другом возачу Ред Була Мексиканцу Серхију Перезу, који је на крају освојио треће мјесто у генералном пласману возача.

Бодове у Абу Дабију освојили су још Карлос Саинц (Ферари), Џорд Расел (Мерцедес), Ландо Норис (Мекларен), Естебан Окон (Алпина), Ленс Строл (Астон Мартин), Данијел Рикардо (Мекларен) и возач Астон Мартина Себастијан Фетел, који је још раније најавио да ће му ово бити посљедња трка у каријери.

Ферстапен је сезону завршио на првом мјесту са 454 бода. Други је Леклер са 308, док је Перез трећи са 305.

Ферстапен је изјавио да је побједа на посљедњој трци сезоне на Великој награди Абу Дабија добра мотивација за наредну годину у шампионату Ф1.

-Невјероватно је опет побиједити овдје. Било је задовољство радити са тимом и постићи нешто овако. Знам да ће бити тешко поновити, али то је добра мотивација да покушамо да будемо поново добри сљедеће године - рекао је Ферстапен послије трке, преноси ББЦ.

Фетел је изјавио је да ће му недостајата Формула 1, пошто је у Абу Дабију одвезао последњу трку у каријери.

Фетел, који је возио за екипу Астон Мартин, освојио је данас 10. мјесто у Абу Дабију.

-Има важнијих ствари од вожње у круг. Али то волимо. Наравно да ће ми недостајати. Било ми је задовољство -рекао је Фетел.

Он је ову сезону завршио на 12. мјесту у генералном пласману возача са 37 бодова.

-Посљедње двије године су можда биле разочаравајуће са спортске стране, али биле су важне за мој живот - навео је Фетел.

Фетел (35) је у каријери возио за Заубер, Торо Росо, Ред Бул, Ферари и Астон Мартин.

Он је освојио четири титуле у Ф1 (2010, 2011, 2012. и 2013. године).

Укупно је забележио 53 побједе и 122 пласмана на подијум.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана